Ukoliko volite pikanterije od testa ove kiflice će vas definitivno oduševiti.
Ideja za prirpemu raznih pikaneterija za doručak i večeru nikad dosta. Na Internetu postoji mnogo raznih recepata, ali malo je onih koji su isprobani, sigurni i koji 100 % uspevaju.
Ukoliko ne želite da bacate sastojke pokušavajući da napravite kiflice po receptima za koje niste sigurni da su dobri na pravom ste mestu.
Ovaj recept je proveren, a kiflice napravljene po njemu mekane kao duša.
Potrebno je:
- 250 ml mleka
- 100 ml vode
- 1 kesica suvog kvasca
- 2 kašike šećera ( ravne )
- 1 kašičica soli
- 1 jaje
- 50 ml ulja
- oko 600 g brašna
- oko 100-150 maslaca ili margarina
- susam za posipanje
- za premazivanje 1 žumance + 1 kašičica mleka
Priprema:
U mlako mleko stavite šećer, suvi kvasac, promešajte i ostavite da odstoji oko 5 minuta koliko je potrebno da se kvasac aktivira. Zatim dodajte brašno i ostale sastojke i zamesite testo. Staviti na toplo mesto oko pola sata da lepo naraste.
Nakon toga testo staviti na radnu površinu i istanjiti tako da se dobije krug. U sredini ostaviti krug, a okolo zaseći testo tako da dobijete 8 delova (treba da bude kao cvet, latice su ti delovi)
Zatim te zasečene delove namažite maslacem i preklapajte ka unutra, na onaj deo koji niste zasekli (krug). Kad preklopite svih 8 delova testo stavite na tanjir koji ste premazali s malo ulja i ostavite da odstoji još oko pola sata da ponovo malo naraste.
Nakon toga razvući u krug na pobrašnjenoj površini iseći na onoliko delova koliku veličinu kiflica želite. Ovo testo se može filovati i slatkim i slanim, a najlepše su sa domaćim sirom i jajima.
Kad ste urolali kiflice ređajte ih na pek papriom obložen pleh i odzgo premažite žumancetom, pa pospite susamom. Peći na 200 stepeni oko 20 minuta. Nakon toga ih stavite u posudu sa poklopcem kako bi duže ostale meke.
Bonus video:
Tajna savršenog gulaša