RECEPT

Omiljena poslastica gotova za 45 minuta: Kremasta PESAK torta koja se tamanila po bivšoj Jugoslaviji

Ova poslastica ne samo da je dekorativna, već oduševljava i svojim ukusom

Recept za pesak tortufoto: Shutterstock/Zerorale

Uživajte u kulinarskom zadovoljstvu uz jednostavan recept za omiljenu tortu koja se pravi za samo 45 minuta, bez paljenja šporeta.

 

Pesak torta je već decenijama omiljena poslastica koja osvaja svojom finom, laganim, kremastim i ukusnim karakterom, a priprema je brza i jednostavna.

 

Jugoslovenska kuhinja obiluje fenomenalnim tortama i kolačima, a pesak torta je jedna od nezaboravnih slatkiša koja je oduvek bila omiljena na našim prostorima.

 

Sastojci za pesak tortu:

 

  • 200 g mlevenog keksa
  • 200 g kokosovog brašna
  • 200 g mlevenih oraha
  • 250 g margarina
  • 300 g šećera
  • 1 litar mleka
  • 4 kesice pudinga od vanile
  • 100 g šlaga
  • 200 ml mleka

 

 

Priprema:

 

  • Uzmite malu šerpu i u nju sipajte prah iz kesica za puding. Dodajte malo vode i energično promešajte dok ne dobijete glatku smesu. Zatim stavite litar mleka i 300 grama šećera da provri.
  • Dok čekate da mleko provri, pripremite penasto umućen margarin u dubokoj činiji. Kada mleko provri, sklonite ga sa šporeta i postepeno umešajte razmućeni puding u mleko. Vratite smesu na ringlu i kuvajte na srednjoj temperaturi uz stalno mešanje dok se ne zgusne.
  • Kada se puding zgusne, podelite ga na tri jednaka dela. U prvi deo umešajte mleveni keks, u drugi deo dodajte kokosovo brašno, a u treći deo dodajte mlevene orahe.
  • Obložite kalup za pečenje pek papirom i sipajte prvi deo smese sa keksom. Ravnomerno ga rasporedite špatulom i stavite sve u frižider.
  • Nakon što se prvi sloj stegne, nanesite sloj sa kokosovim brašnom, a zatim preko njega sloj sa mlevenim orasima. Vratite tortu u frižider da se potpuno stegne.
  • Nekoliko sati kasnije umutite šlag kremu sa 200 ml mleka i premažite tortu kako biste je ukrasili.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video