jugoslovenski kolač

Prava poslastičarska ŠAMPITA pravi se iznenađujuće lako: Neodoljivo kremasta, lagana i ukusna, a gotova očas posla

Predstavljamo vam najbolji i najjednostavniji recept za domaću šampitu, koju po želji možete ukrasiti voćem, kakao prahom, cimetom, orašastim plodovima...

Ilustracija za šampitu, po želji možete dodati deliće breskvefoto: Shutterstock, Kazimirov Vladimir

Šampita je jedna od najpopularnijih poslastica balkanske kuhinje već decenijama, ne bez razloga.


Lagan, osvežavajući i fin, ovaj dezert odličan je izbor bez obzira na priliku, a obično ga pravimo kao domaći slatkiš koji će se naći pri ruci, u slučaju iznenadnih gostiju ili za slatke zalogaje posle ručka.


Sastoji se od tanke kore od žumanaca, i šlaga od belanaca pomešanog sa sirupom, koji se vraća u pećnicu da bi se formirala korica.

Jednostavan, proveren i uvek zadovoljavajući kolač za svačiji ukus!

 

Domaća šampita 

 

Sastojci:


Za koru

 

  • 100 g mekog brašna
  • ½ kesice praška za pecivo
  • 100 g šećera
  • 70 ml mleka
  • 7 žumanaca
  • 70 ml ulja


Za šaum

 

  • 7 belanaca
  • 50 ml vode
  • 450 g šećera

 

Nakon što šlag od belanaca pomešate sa sirupom i sve dobro umutite, nanesite ga na koru, pa vratite u rernu na 5 minuta kako bi se formirala koricafoto: Cristian Zamfir / Alamy / Alamy / Profimedia

Priprema


Za koru

 

  • Umutite žumanca sa šećerom dok se šećer ne otopi, pa dodajte ulje i mleko.
  • Kad se sjedini, postepeno i uz mešanje dodajte brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo.
  • Sipajte u pleh za pečenje koji ste obložili pek-papirom, pa pecite oko 10 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C.


Za šaum

 

  • Zagrejte na srednjoj temperaturi šećer i vodu, pa sklonite s vatre kad se šećer otopi, postane fin sirup i počnu da se pojavljuju mehurići po površini.
  • Mutite belanca u dubljoj činiji dok ne dobijete čvrst sneg, tako da ne ispada kada okrenete posudu naopačke.
  • Zatim belancima dodajte vruću šećernu vodu, uz neprekidno mešanje, pa mutiti još 15-20 minuta.
  • Nakon toga, nanesite ovaj šaum preko pečene kore, lepo poravnajte, pa vratite u rernu na oko pet minuta, kako bi se formirala korica.

 

Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi, a zatim premestite u frižider najmanje na 3-4 sata.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Recept za burger u testu