U kuhinjama restorana se palačinke pripremaju samo na ovaj način jer zahvaljujući reakciji s praškom za pecivo palačinke postaju još mekše i fleksibilnije
Palačinke su jedno od omiljenih brzih peciva za doručak ili večeru, a prave se širom sveta u raznim varijantama.
U Americi se uglavnom jedu punije tzv. američke palačinke prelivene javorovim sirupom, dok su čuvene i popularne japanske palačinke, a u Evropi se uglavnom jedu crêpe, veoma tanka verzija koja može da se filuje i urola.
Veruje se da su se tanke palačinke na prostoru današnje Francuske pravile vekovime, a danas postoji mnogo recepata za ovo slasno i brzo pecivo iz tiganja.
Možda ste primetili da je u nekima od njih naglašeno da se obavezno doda sirće, dok u drugim verzijama njega uopšte nema, a upravo je ono sastojak koji može da napravi veliku razliku, iako sirće nije neophodno za kvalitetne i ukusne domaće palačinke.
Zašto dodati sirće u palačinke?
U kuhinjama restorana dodavanje sirćeta u palačinke je obavezan trik kako bi se postiglo da one budu još mekanije, savitljivije i jednostavno se tope u ustima.
Rajna je u tome što alkoholno sirće reaguje s praškom za pecivo, usled čega dolazi do formiranja dodatnih mehurića, pa su palačinke veoma vazdušaste i mekane. To, takođe, ne utiče na miris i ukus, pa ne morate da brinete da će rezultat biti veća kiselost ili miris kakav ne očekujete od palačinki.
Idealan trenutak za sipanje sirćeta u smesu za palačinke jeste odmah nakon mleka ili vode, ukoliko pravite posnu varijantu. Potom treba ostaviti smesu da odstoji oko pet minuta i da se svi sastojci sjedine.
Nakon toga se dodaju suvi sastojci.
Recept za najbolje palačinke sa sirćetom
Sastojci:
- 3 cela jajeta
- 2 šolje mleka
- 2 šolje vode
- 1/2 šolje biljnog ulja
- 3 šolje brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 2 kašike alkoholnog sirćeta
- 1/2 kašičice soli
Priprema
- Umutite jaja, pa im dodajte mleko, vodu, sirće i ulje i sve dobro promešajte. Ostavite da odstoji pet minuta.
- Zatim postepeno i uz neprestano mućenje žicom dodajte brašno, prašak za pecivo i so. Kad smesa bude odgovarajuća, odnosno dovoljno retka za palačinke, sve promešajte i ostavite još 10 minuta.
- Potom zahvatajte kutlačom i pecite u podmazanom i zagrejanom tiganju, a okrećite palačinke posle oko dva minuta, pa pecite još dva do tri s druge strane.
- Filujte po želji.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Recept za pileća krilca sa pivom kakve dosad niste probali