Sezona jagoda je počela, a budući da ovo voće ne traje dugo, mnogi se odlučuju da ga spakuju u teglice u vidu džema ili slatkog
Iako na prvi pogled mnogi ne prave razliku između džema i slatkog, kada ispratite ovaj recept i napravite slatko od omiljenog voća - jagoda, razlika će vam biti očigledna jer će jagode ostati cele, a smesa, odnosno saft drugačije i tečnije strukture od onog u tegl isa džemom.
Sastojci za slatko od jagoda:
-
1,5 kilogram jagoda
-
300 grama meda, najbolje bagremovog
-
1 štapić vanile
-
1 kesica želatina
-
1 limun
-
oko 50 mililitara vode
Priprema:
-
Najpre jagode dobro operite i očistite od petiljki.
-
Stavite ih u šerpu ili duboku posudu i prelijte isceđenim limunom i medom.
-
Kuvajte ih na tihoj vatri, dok ne puste vodu, sve vreme skidajući penu.
-
Oprezno i polako mešajte kako bi jagode sačuvale oblik što više.
-
Želatin pomešajte sa 50ml vode, razmutite, sačekajte da počne da 'radi', pa ga sipajte u šerpu sa jagodama.
-
Dodajte vanilu i ostavite još koji minut da vri, potom sklonite sa vatre.
-
Punite tegle koje su prethodno zagrejane.
Na kraju, jagode u tegli možete zatvoriti kojim kolutom limuna, ukoliko volite slatko-kiseli ukus.
Tegle čuvajte naopako, bar prvih nekoliko sati.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video