Danas je dan za roštiljanje, a ovo su saveti koje treba da sledite ako želite da uživate u svim čarima mesa i povrća prirpemljenih na grilu
U Srbiji se danas obeležava 1. maj, praznik rada, na koji veliki broj ljudi odmara, a uz to uvek ide i neko druženje u prirodi, uživanje u ukusnim zalogajima, najčešće roštilju.
Ukoliko i vi planirate da danas provedete dan roštiljajući ovi saveti vam mogu pomoći da priremite najukusnije komade mesa. Postoji mnogo načina da meso bude sočno, ukusno i mirisno, a mi vam donosimo 5 trikova koji će vam pomoći da ispečete savršen roštilj.
Ukoliko se odlučite da pečete roštilj na ćumur sledite ove savete i ne brinite - meso će biti savršeno, povrće još lepše.
1. Dobro očistite roštilj
Pre nego što prionete na loženje vatre važno je da roštilj dobro očistite. Ukoliko je stajao na nekom mestu gde do njega mogu da dođu glodari, bubuce ili je prašina potrebno je detaljno ga oprati. Ako je roštilj nov samo ga prebrišite deterdženom i toplom vodom.
Ovo je važno kako bi se isključila svaka mogućnost da se hrana kontaminira lošim bakterijama koje mogu da stvore ozbiljne zdravstvene problema.
2. Raspalite vatru, neka rešetka ogori i bude vrela - meso se tako neće zalepiti
Sledeći najvaćniji korak je da dobro zagrejete rešetku na kojoj ćete peći meso. Dodavanje mesa na vrući roštilj će pomoći i u ubijanju bakterija. Ako imate roštilj sa poklopcem, spustite ga, tako da se rešetka brzo zagreje. U zavisnosti od roštilja i temperature, biće potrebno 10-15 minuta da se zagreje roštilj, pa planirajte pečenje mesa u skladu sa tim.
3. Nauljite rešetke za roštilj.
Ovo će sprečiti da se nemasno meso zalepi za roštilj. Pošto prskanje spreja za kuvanje na roštilj može da izazove plamenove, najbolje je uzeti parče slanine ili nekog masnijeg mesa i time premazati rešeku.
Savet plus: Prepolovite krompir i istrljajte isečenu stranu krompira o vruće rešetke za roštilj, ovo će učiniti da se roštilj prirodno ne lepi!
4. Ne okrećite prečesto meso
Većina namirnica treba da se okrene samo jednom do dva puta tokom procesa pečenja. Često okretanje hrane može dovesti do toga da hrana bude neravnomerno pečena, a trebaće vam i mnogo više vremena da je ispečete.
Vodite računa da vam se ne pojavi vatra, jer će onda meso biti spolja prepečeno, a unutra živo.
5. Uvek ostavite meso da se odmori nakon što ga skinete sa roštilja.
U zavisnosti od mesa, ostavite da odstoji najmanje 5-15 minuta pre nego što ga isečete. Naseckajte luk, izmešajte i ostavite da se malo mirisi i ukusi sjedine. Služite uvek uz neku salatu, jer meso bez salate nije najbolji izbor.
6. Marinirajte meso bar nekoliko sati pre pečenja
Tajna savršenog roštilja nije samo u tehnici pečenja. Veliku ulogu igra i marinada u kojoj meso treba da odleži, kako bi bilo mekano i ukusno. Ono će tako pokupiti mirise i začine iz marinade, postaće mekše i sočnije, što će naravno rezultirati mnogo lepšim ukusom.
Najbolja varijanta je da u pacu stoji preko noći, ali vodite računa, obavezno mora da bude u frižideru.
7. Povrće dobro operite, poslite, ocedite
U slučaju grilovanja različitih vrsta povrća, najvažnije je da ga dobro operete, ocedite, posolite. Ovo je jako važno za povrće poput tikvica i plavog patlidžana, jer oni prilikom soljenja puštaju višak vode, koji je potrebno pokupiti ubrusom, kako ne bi ostale gnejcave.
Bonus video:
Savršen recept za burito