NJAMI

Bez ulja, prženja, gotove za 10 minuta: Bakine KAŠIKARE od tikvica su savršene za ručak, a ukus je prste da poližeš

Brzinski obrok, koji je pun hranljivih materija, iz rerne biće na vašem stolu dok kažeš keks 

foto: Shutterstock / Irina Rostokina

Proleće je vreme kada počinjemo da sve više spremamo jela koja se baziraju na svežem i kuvanom povrću. Na pijacama i u marketima sve je veća i bolja ponuda sezonskog voća i povrća, a svi dobro znamo da su tikvice svake godine zvezde trpeze.

 

Upravo sada je pravo vreme da krenete u pripremu tikvica na stotinu načina. Ovog puta izbor mogu da budu starinske kašikare ili uštipci od tikvica koji su vrlo hranljivi, ukusni i zasitni.

 

Donosimo vam recept koji je zdrav, a brzo se sprema pa je odličan izbor za svaki dan. 

Potrebno je:

 

  • 2 srednje tikvice
  • 2 jaja
  • oko 200 g brašna
  • pola kesice praška za pecivo
  • malo soli
  • malo origana
  • po ukusu može i malo parmezana

 

Priprema:

 

Tikvice oljuštite pa izrendajte na krupnije rende. Ukoliko imate vremena najbolje je da ih posolite i ostavite malo da odstoje kako bi otpustile vodu. Zatim ih rukom ocedite i u njih dodajte 2 umućena jajeta.

TIKVICE SU KRALJICE PROLEĆNE TRPEZE foto: FotosDo/Shutterstock

Nakon jaja dodajte postepeno brašno, u koje ste umešali pola kesice praška za pecivo i sve ostale sastojke sa spiska. U zavisnosti od toga koliko tikvica imate biće vam potrebno između 200 i 250 grama brašna.

 

Umešajte se da se lepo sjedini, treba da dobijete smesu koja će biti gusta toliko da vam ne curi sa kašike kad zagrabite. Zatim uključite rernu da se greje na 220 stepeni i pleh obložite pek papirom. Nakon što ste zagrejali rernu stavljajte na pek papir po jednu kašiku smese praveći razmak tako da se ne spoji smesa.

 

Kad napunite pleh pecite na 220 stepeni 7,8 minuta. To je sve, sada samo uživajte u obroku koji je lagan, zasitan i zdrav.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Tajna savršenog gulaša