nema mu ravnog

Mađarsko jelo koje Srbi obožavaju: Stare domaćice imaju tajni RECEPT za tradicionalni sataraš

0

Čak ako i niste ljubitelj povrća, ovo mađarsko jelo će vas u potpunosti očarati

Mađarski sataraš
Mađarski satarašfoto: Shutterstock / ArtCookStudio

Kako je sezona svežeg povrća počela, gotovo je nezamislivo da propustimo i ne spremimo bogat i zdrav obrok sa nekom od svežih povrćki.

 

Jedno jelo poreklom iz Mađarske već decenijama se usadilo kod nas, a sad je najbolje vreme da ga i pripremite.

 

Reč je o satarašu (mađ. szataras) tradicionalnom mađarskom jelu od paradajza, paprike i luka, još zvanom i bećarac i bećar, u zavisnosti u kom delu Srbije ga spremate.

 

Ovom prilikom vam donosimo tradicionalni mađarski recept za ovo preukusno jelo koje savršeno ide uz koje parče mesa, ali i samo za sebe jer je izuzetno hranljivo i zdravo.

 

Za ovaj recept biće vam potrebne sledeći sastojci: 

 

  • 1 kg paprike 
  • 1 kg paradajza 
  • 4 glavice crnog luka
  • 3 jaja
  • 3 čena belog luka
  • ulje
  • biber
  • malo šafrana
  • so

 

Tradicionalni mađarski sataraš
Tradicionalni mađarski satarašfoto: Sergii Koval / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Priprema:

 

  1. Prvo paprike oprati, očistiti od semena i žilica, pa iseći na kolutove.
  2. Crni luk iseći na šnite, a beli sasvim sitno.
  3. Na zagrejanom ulju propržiti crni i beli luk, polako dodajte paprike i dinstati, uz mešanje.
  4. Kada paprike omekšaju, dodati oljušten i na krupne komade isečen paradajz. Dinastajte dok sve ne uvri.
  5. U posudu umutiti jaja, posoliti ih, pobiberiti i dodati malo šafrana.
  6. Ukrčkan sataraš preliti jajima, izmešati i pržiti još malo na tihoj vatri dok se jaja ne stegnu.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

 

makonda-tracker