Jednostavan recept za izdašan domaći kolač savršen za prolećne i letnje dane – sočan, lagan i mirisan
Ako vam treba recept za proveren domaći kolač, ovaj će vam se sigurno dopasti!
S jakim mirisom i ukusom limuna, on je idealna poslastica posle ručka ili uz popodnevnu kaficu, a veoma je lagan i nema previše šećera.
Pravi se brzo i jednostavno, ne može da ne uspe, a sviđa se svima!
Sastojci:
- 1 jaje
- 50 g šećera (2 kašike)
- prstohvat soli
- 20 g gustina (1 kašika)
- kora jednog limuna
- sok od pola limuna
- 200 ml mleka (1 čaša)
- 25 g putera (1,5 kašike)
I još:
- 3 jajeta
- 150 g šećera (3/4 šolje)
- 10 g vanilin šećera (1,5 kašičice)
- 50 g kisele pavlake (2 kašike)
- 150 ml ulja (3/4 šolje)
- sok od pola limuna
- 250 g brašna
- 15 praška za pecivo (2 kašičice)
- pečeni bademi
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
- U jednoj šerpici umutite jaje sa šećerom, malo soli i gustinom dok ne dobijete glatku smesu, pa sipajte 200 ml mleka, promešajte dobro.
- Narendajte koru jednog limuna, a potom sipajte sok od pola limuna i ponovo dobro promešajte.
- Kuvajte na srednjoj vatri uz mešanje dok se ne zgusne, pa dodajte kockice putera i mešajte dok se ne otope. Sklonite na stranu, pokriveno providnom folijom.
- U jednu činisu ubacite jaja, pa šećer, so, vanilin šećer, i sve umutite mikserom. Zatim sipajte ulje, nastavite da mutite, pa ubacite i kiselu pavlaku i mutite još malo.
- Dodajte brašno, prethodno pomešano s praškom za pecivo, pa žicom promešajte dobro. Nacedite sok od preostale polovine limuna i mešajte još malo.
- Sipajte tu smesu u pleh, podmazan ili obložen-pek papirom, lepo poravnajte silikonskom špatulom. Potom ponovo promešajte prvu smesu, sipajte je u kesu za zamrzivač kojoj ste odsekli ivicu ili u špric. Tu smesu rešetkasto nanesite po površni kolača, pa poređajte bademe.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, oko 40 minuta.
- Pospite šećerom u prahu.
Pogledajte pripremu.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Recept za sremačke salčiće
( Glossy, T.S.R. )