veganska kuhinja

POSNA PICA s ajvarom i pečurkama kojoj ćete se vraćati i van posta: Ideja za doručak, ručak ili večeru po svačijem ukusu

Izdašna, bogata i zasitna domaća pica, sočna i vrlo ukusna, pravi se veoma brzo i jednostavno i ne može da ne uspe!

Posna pica sa pečurkama, ajvarom i paprikomfoto: Judy Lytle / Alamy / Alamy / Profimedia

Pica je uvek odlično rešenje, bez obzira na doba dana, zar ne?

 

Prija nam i izjutra, i za ručak, i predveče, možemo biti sigurni da posle parčeta pice nećemo ostati gladni, a pravi se očas posla, čak i ako sami mesite testo za picu.

 

Ukoliko poštujete Uskršnji post ili izbegavate meso i mlečne proizvode, potreban vam je recept za vegansku, posnu domaću picu, a od ovog teško da ćete naći bolji!

 

Sastojci:


Za testo

 

  • 450 g brašna
  • pola kocke kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 280 ml vode
  • 70 ml ulja
  • 1 kašičica soli


Za nadev

 

  • 100 g šampinjona
  • šolja maslina
  • 2 kašike ajvara
  • 2 kašike kečapa
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 1 manja crvena paprika
  • 3-5 kiselih krastavčića
  • 2 konzerve tunjevine
  • 300 g biljnog kačkavalja
  • 1-2 kašike suvog origana
  •  

Priprema

 

  1. Sipajte u činiju malo tople vode, izmrvite kvasac, pa dobro razmutite i ostavite na 5-10 minuta.
  2. Zatim dodajte brašno, so, ulje i vodu, pa lepo zamesite i ostavite da naraste dok spremite nadev.
  3. Iscedite tunjevinu, prospite ulje, pa u dubljoj činiji pomešajte tunjevinu i sitno seckan crni luk. Tome dodajte masline sečene na kolutove i sitno seckanu papriku i krastavčiće.
  4. Razvucite oklagijom testo, stavite ga ne podmazan pleh (ili obložen pek-papirom), pa pomešajte u manjoj posudi ajvar i kečap, pa time premažite testo.
  5. Rasporedite preko mešavinu od tunjevine, a preko toga poređajte pečurke seckane na listiće. Pospite origanom, pa preko narendajte biljni kačkavalj. Po želji dodajte još kečapa.
  6. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ivice ne porumene.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

"Svaki duži post ima važnu funkciju"