super ukusna

Ona je kraljica svake praznične trpeze: Recept za najlepšu USKRŠNJU POGAČU bez koje se gozba ne može zamisliti

Bliži nam se najradosniji hrišćanski praznik, Uskrs, koji svi obeležavamo u krugu porodice, a bogata trpeza je nešto što se podrazumeva.

RECEPT ZA NAJUKUSNIJU USKRŠNJU POGAČU foto: Melica/Shutterstock

Upravo zbog toga se domaćice trude da tog dana uvek sve bude savršeno. Uskršnja gozba se ne može zamisliti bez ukusne pogače, koja je zvezda svakog stola, a kako i ne bi bila kad je svi obožavaju.

 

Ukoliko i vi želite da napravite jednu takvu pogledajte ovaj recept, potrudite se i vaš trud sigurno neće ostati neprimećen.


Potrebno je:

 

  • 600 g brašna
  • 30 g kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 100 ml ulja
  • 150 ml mleka
  • 100 ml jogurta
  • 1 jaje

 

Za premazivanje:

 

  • 100 g maslaca
  • 1 jaje za premazivanje pogače
  • susam
NAJLEPŠA USKRŠNJA POGAČAfoto: xbrchx/Shutterstock

Priprema:

 

U toplo mleko staviti kvasac, dodati malo šećera i brašna. Sačekati da se aktivira i krene da peni. Zatim dodati brašno, so, ulje, jaje, jogurt i fermentiran kvasac i umesiti glatko, srednje meko testo.

 

Staviti preko njega malo brašna i ostviti da nadođe. Važno je da bude na toplom mestu. Ušuškajte ga i neka stoji oko pola sata.

 

Potom ga stavite na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na dva dela. Prvi deo neka bude veći (2/3), drugi manji (1/3) testa.

 

Veći deo oklagijom rastanjite u pravougaonik i premazati omekšalim maslacem. Urolaje i secite na jednake komade, pa ređajte u tepsiju u krug (krećete od najšireg dela tepsije).

 

Drugi, manji deo testa takođe razvaljati u pravougaonik i premazati preostalim maslacem. Urolati do pola, a drugu polovinu iseci na trake i nastaviti sa rolanjem.

 

Krajeve spojiti i prbaciti u tepsiju. U sredinu staviti komad urolanog testa. Pokriti i ostaviti da na toplom raste oko pola sata.

 

Nakon toga umutiti jaje, uzeti četkicu i premazati celu pogaču, pa posuti susamom. U samoj sredini ostavite malo udubljenje u koje posle možete staviti kuvano crveno jaje.

 

Pevite oko 20 minuta na 200 stepeni, a onda malo smanjite i neka se lagano tišti još oko pola sata. Znaćete da je pečena ako je ubodete čačkalicom i ona izađe suva. Ako se testo lepi za nju pogaču još treba da dopečete, sve zavisi od vašeg šporeta.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Da li biste probali slatko od slanine?