Bliži nam se najradosniji hrišćanski praznik, Uskrs, koji svi obeležavamo u krugu porodice, a bogata trpeza je nešto što se podrazumeva.
Upravo zbog toga se domaćice trude da tog dana uvek sve bude savršeno. Uskršnja gozba se ne može zamisliti bez ukusne pogače, koja je zvezda svakog stola, a kako i ne bi bila kad je svi obožavaju.
Ukoliko i vi želite da napravite jednu takvu pogledajte ovaj recept, potrudite se i vaš trud sigurno neće ostati neprimećen.
Potrebno je:
- 600 g brašna
- 30 g kvasca
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
- 100 ml ulja
- 150 ml mleka
- 100 ml jogurta
- 1 jaje
Za premazivanje:
- 100 g maslaca
- 1 jaje za premazivanje pogače
- susam
Priprema:
U toplo mleko staviti kvasac, dodati malo šećera i brašna. Sačekati da se aktivira i krene da peni. Zatim dodati brašno, so, ulje, jaje, jogurt i fermentiran kvasac i umesiti glatko, srednje meko testo.
Staviti preko njega malo brašna i ostviti da nadođe. Važno je da bude na toplom mestu. Ušuškajte ga i neka stoji oko pola sata.
Potom ga stavite na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na dva dela. Prvi deo neka bude veći (2/3), drugi manji (1/3) testa.
Veći deo oklagijom rastanjite u pravougaonik i premazati omekšalim maslacem. Urolaje i secite na jednake komade, pa ređajte u tepsiju u krug (krećete od najšireg dela tepsije).
Drugi, manji deo testa takođe razvaljati u pravougaonik i premazati preostalim maslacem. Urolati do pola, a drugu polovinu iseci na trake i nastaviti sa rolanjem.
Krajeve spojiti i prbaciti u tepsiju. U sredinu staviti komad urolanog testa. Pokriti i ostaviti da na toplom raste oko pola sata.
Nakon toga umutiti jaje, uzeti četkicu i premazati celu pogaču, pa posuti susamom. U samoj sredini ostavite malo udubljenje u koje posle možete staviti kuvano crveno jaje.
Pevite oko 20 minuta na 200 stepeni, a onda malo smanjite i neka se lagano tišti još oko pola sata. Znaćete da je pečena ako je ubodete čačkalicom i ona izađe suva. Ako se testo lepi za nju pogaču još treba da dopečete, sve zavisi od vašeg šporeta.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video:
Da li biste probali slatko od slanine?