(recept)

Posni PICA-PUŽIĆI gotovi na brzinu: Lepši od kupovnih mini-pica, a mogu da se jedu danima, podgreju i zamrznu

Zasitno, izdašno, ukusno, ovo pecivo je odlično rešenje za doručak, večeru, užinu, posluženje...

Pica-pužići su dekorativna varijanta mini-pica kojoj je teško odoletifoto: Ela Vegan/YouTube Printscreen

Ako ste ljubitelj pice, spremite se da se zaljubite u veganske pica-rolnice koje se prave očas posla.


Ukoliko vam se ne pravi testo, možete iskoristiti i kupovno testo za picu, ali je, naravno, pravo domaće najlepše i najmekanije. Sve što je potrebno jeste da napravite jednostavan nadev, nanesete ga na testo, urolate i sečete na "pužiće".


Ovakvo pecivo odlična je ideja za doručak i večeru, a može da bude i užina, posluženje za zabave itd.

  • Kako čuvati pica-pužiće?

Ostavite ove veganske pica-rolnice da se potpuno ohlade, pa ih stavite u hermetičku zatvorenu posudu. Slobodno ih možete držati u frižideru 3-4 dana, razdvojene slojevima krućeg papira da se ne lepe.

 

Posne mini-pice u obliku pužićafoto: Ela Vegan/YouTube Printscreen
  • Kako zamrznuti pica-pužiće?

Kad se potpuno ohladi, rasporedite ovo pecivo po plehu tako da se ne dodiruje i stavite u zamrzivač na tri sata. Potom ih prebacite u kesu za zamrzivač i vratite unutra. Takve ih možete čuvati tri meseca.

 

  • Kako podgrejati pica-pužiće?

Samo ih poređajte po plehu obloženom pek-papirom i stavite u rernu zagrejanu na 180°. Neka se greje dok ne bude fino hrskavo spolja, za ohlađene pužiće je to 10-15 minuta, a za zamrznute 15-20 minuta.

 

Veganski, posni pica-pužići


Sastojci:


Za testo

 

  • 310 g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 230 ml. tople vode
  • 1 kašika šećera
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli


Za nadev

 

  • 200 ml paradajz
  • origano po ukusu
  • 2 kašike veganske pavlake po ukusu
  • prstohvat kurkume
  • 130 g biljnog sira

 

Posne mini-pice u obliku pužićafoto: Ela Vegan/YouTube Printscreen

Priprema

  1. Razmutite kvasac u malo tople vode, dodajte šećer i ostavite pokriveno 10 minuta. Zatim dodajte maslinovo ulje i so, dobro promešajte, pa dodajte brašno malo po malo, uz mešanje. Zamesite testo i ostavite ga da da "odmori" 15 minuta. Potom ga razvucite oklagijom i uključite rernu da se greje na 200-220°.
  2. U jednoj činiji pomešajte paradajz sos i origano, promešajte, pa time premažite razvučeno testo time (ali vodite računa da ostavite prazno, nenamazano malo po ivicama, oko 1 cm testa).
  3. Pospite rendanim posnim sirom.
  4. Počnite da rolate testo, kao da pravite rolat, pa oštrim nožem isecite na "pužiće" širine oko 4-5 cm. Ako vam deluje kao da će se teško seći i razvlačiti, stavite u frižider na 15 minuta.
  5. Ređajte "pužiće" po plehu obloženom pek-papirom.
  6. Pomešajte u jednoj činijici vegansku pavlaku i kurkumu, pa polovinom te mešavine namažite "pužiće".
  7. Zatim ih pecite u dobro zagrejanoj rerni 18-20 minuta, izvadite, namažite preostalom smesom veganske pavlake i kurkume, pa vratite da se peče još 10-12 minuta. Izvadite kad bude zlatnosmeđe.

Pogledajte pripremu.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Tajne majstora za gulaš