Posna pita sa višnjama ima tako bogat i ukusan fil da ćete je praviti i kada prođu posni dani
Kako post i dalje traje, ideje za poslastice polako nestaju, zato vam danas delimo jednostavan recept za izdašnu i hrskavu posnu pitu sa višnjama i makom.
Ukus će vas podsetiti na vremena kada su naše bake peckale ovakve pite sa domaćim korama, pa je cela kuća mirisala na mak koji iscuri po ćoškovima i pomalo zagori u rerni.
Evo kako ćete korak po korak napraviti ovu posnu pitu i fino se zasladiti u posnim danima.
Sastojci:
- 300 g višanja
- 300g šećera
- 500 g kora za pitu
- 500g mlevenog maka
- malo brašna
- vanilin šećer
- voda
Priprema posne pite sa višnjama
- Pomešajte mleveni mak, vanilin šećer i šećer u šerpicu, te dodajte vode koliko da ogrezne. Sjedinite sastojke tako da dobijete smesu gustine kao za palačinke.
- Šerpu stavite na vatru i čekajte da proključa. Nije potrebno dugo kuvati smesu, samo do prvog ključa, posle je maknite sa šporeta.
- Uzmite tepsiju u kojoj ćete peckati pitu i obložite je brašnom ili pek-papirom.
- Slažite pitu, tako što ćete prvo staviti koru, pa preko nje vreo fil od maka, a višnje pobacajte preko na svaku drugu ili treću koru.
- Poslednju koru premažite sa malo vode i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni.
- Pecite dok ne dobije lepu smeđu boju, potom je izvadite i sačekajte da se ohladi pre nego što je isečete na željene kocke ili druge oblike.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video