praznični SLATKIŠ

Starinska POSNA pita sa višnjama i makom: Poslastica koja vraća u detinjstvo posle prvog zalogaja (RECEPT)

Posna pita sa višnjama ima tako bogat i ukusan fil da ćete je praviti i kada prođu posni dani

Slasna pita s višnjamafoto: Radovancev Zarko/Shutterstock

Kako post i dalje traje, ideje za poslastice polako nestaju, zato vam danas delimo jednostavan recept za izdašnu i hrskavu posnu pitu sa višnjama i makom.

 

Ukus će vas podsetiti na vremena kada su naše bake peckale ovakve pite sa domaćim korama, pa je cela kuća mirisala na mak koji iscuri po ćoškovima i pomalo zagori u rerni.

 

Evo kako ćete korak po korak napraviti ovu posnu pitu i fino se zasladiti u posnim danima.

 

Sastojci:

 

  • 300 g višanja
  • 300g šećera
  • 500 g kora za pitu
  • 500g mlevenog maka
  • malo brašna
  • vanilin šećer
  • voda

Priprema posne pite sa višnjama

  1. Pomešajte mleveni mak, vanilin šećer i šećer u šerpicu, te dodajte vode koliko da ogrezne. Sjedinite sastojke tako da dobijete smesu gustine kao za palačinke.
  2. Šerpu stavite na vatru i čekajte da proključa. Nije potrebno dugo kuvati smesu, samo do prvog ključa, posle je maknite sa šporeta.
  3. Uzmite tepsiju u kojoj ćete peckati pitu i obložite je brašnom ili pek-papirom.
  4. Slažite pitu, tako što ćete prvo staviti koru, pa preko nje vreo fil od maka, a višnje pobacajte preko na svaku drugu ili treću koru.
  5. Poslednju koru premažite sa malo vode i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni. 
  6. Pecite dok ne dobije lepu smeđu boju, potom je izvadite i sačekajte da se ohladi pre nego što je isečete na željene kocke ili druge oblike.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video