Bela kolač-pita s orasima sigurno će vas oduševiti ukusom i mirisom, kao iz starinskih kuvara.
Ako volite slatkiše s orasima, onda obavezno isprobajte recept za ovu neobičnu torta-pitu. Nije teška za pripremu, treba vam samo malo strpljenja, a sigurno je da vas čeka mnogo slatkih zalogaja.
Skoro sve starinske poslastice u sebi sadrže orahe, da li u kori ili filu. Nekada se smatralo da kolač koji nema orahe nije ukusan kao onaj koji sadrži ove orašaste plodove. Zbog ukusa oraha, ova pita je ujedno i tradicionalna, pa je vredi i napraviti i degustirati.
Ovaj starinski kolač, koji je poznat i kao bela torta-pita, krase mekane kore, kremasti fil i mleveni orasi, što zajedno čini ovaj kolač prosto neodoljivim.
Bela pita u originalu nema orahe, ali je jednako ukusna i s ovim orašastim plodovima.
Bela pita sa orasima
Sastojci:
Za testo:
- 600 g brašna
- 200 g masti
- 2 jaja
- 200 g šećera
- 2 praška za pecivo
- pola šoljice mleka
Za nadev:
- litar mleka
- 2 kašike brašna
- 4 kašike gustina
- 4 vanilin šećera
- 500 g maslaca
- 350 g šećera u prahu
- 150 g mlevenih oraha
Priprema:
- U činiji penasto umutite mast i šećer. pa dodajte jaja i dobro umutite mikserom.
- Nakon toga dodajte prosejano brašno i prašak za pecivo, pa dobro umesite testo. Na kraju ulijte mleko i mesite dok se sastojci ne sjedine.
- Testo podeliti na 3 jednaka dela, pa svaki deo tanko razvaljajte oklagijom otprilike na veličinu oblande.
- Koru stavite u pleh obložen papirom za pečenje, pa pecite u rerni na 180°C oko 15 minuta. Treba da ostanu bele.
- Gustin i brašno pomešajte sa 200 ml mleka, pa dodajte vanilin šećer i dobro promešajte da ne ostanu grudvice.
- Preostalo mleko ulijte u šerpu i kuvajte dok ne proključa, pa dodajte fil sa brašnom.
- Fil kuvajte dok se ne zgusne uz stalno mešanje. Ulijte fil u kalup, prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
- Maslac sobne temperature umutiti sa šećerom u prahu, pa ga dodati u ohlađeni fil- Sve dobro umutite mikserom.
- Koru premazati filom, posuti orasima, pa staviti drugu koru. Preliti filom, zatim posuti orasima i staviti treću koru. Filom premazati celu tortu , a vrh ukrasiti orasima, piše Stvar ukusa.
Bonus video
OVAKO KAKO SE ČISTI KOKOS! Za tili čas dobijete ukusnu poslasticu! (VIDEO)