recept

Starinska, preukusna i miriše na tradiciju: BELA PITA s orasima i najkremastijim filom (RECEPT)

1

Bela kolač-pita s orasima sigurno će vas oduševiti ukusom i mirisom, kao iz starinskih kuvara.

Bela torta-pita s orasima je preukusan domaći slatkiš s aromom oraha
Bela torta-pita s orasima je preukusan domaći slatkiš s aromom oraha foto: Michael Dechev/Shutterstock

Ako volite slatkiše s orasima, onda obavezno isprobajte recept za ovu neobičnu torta-pitu. Nije teška za pripremu, treba vam samo malo strpljenja, a sigurno je da vas čeka mnogo slatkih zalogaja.

 

Skoro sve starinske poslastice u sebi sadrže orahe, da li u kori ili filu. Nekada se smatralo da kolač koji nema orahe nije ukusan kao onaj koji sadrži ove orašaste plodove. Zbog ukusa oraha, ova pita je ujedno i tradicionalna, pa je vredi i napraviti i degustirati.

 

Ovaj starinski kolač, koji je poznat i kao bela torta-pita, krase mekane kore, kremasti fil i mleveni orasi, što zajedno čini ovaj kolač prosto neodoljivim.

 

Bela pita u originalu nema orahe, ali je jednako ukusna i s ovim orašastim plodovima.

 

Bela pita sa orasima 

 

Sastojci:

 

Za testo:

 

  • 600 g brašna
  • 200 g masti
  • 2 jaja
  • 200 g šećera
  • 2 praška za pecivo
  • pola šoljice mleka

 

Za nadev:

 

  • litar mleka
  • 2 kašike brašna
  • 4 kašike gustina
  • 4 vanilin šećera
  • 500 g maslaca
  • 350 g šećera u prahu
  • 150 g mlevenih oraha

 

Priprema:

  1. U činiji penasto umutite mast i šećer. pa dodajte jaja i dobro umutite mikserom.
  2. Nakon toga dodajte prosejano brašno i prašak za pecivo, pa dobro umesite testo. Na kraju ulijte mleko i mesite dok se sastojci ne sjedine.
  3. Testo podeliti na 3 jednaka dela, pa svaki deo tanko razvaljajte oklagijom otprilike na veličinu oblande.
  4. Koru stavite u pleh obložen papirom za pečenje, pa pecite u rerni na 180°C oko 15 minuta. Treba da ostanu bele.
  5. Gustin i brašno pomešajte sa 200 ml mleka, pa dodajte vanilin šećer i dobro promešajte da ne ostanu grudvice.
  6. Preostalo mleko ulijte u šerpu i kuvajte dok ne proključa, pa dodajte fil sa brašnom.
  7. Fil kuvajte dok se ne zgusne uz stalno mešanje. Ulijte fil u kalup, prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
  8. Maslac sobne temperature umutiti sa šećerom u prahu, pa ga dodati u ohlađeni fil- Sve dobro umutite mikserom.
  9. Koru premazati filom, posuti orasima, pa staviti drugu koru. Preliti filom, zatim posuti orasima i staviti treću koru. Filom premazati celu tortu , a vrh ukrasiti orasima, piše Stvar ukusa.

Bonus video

OVAKO KAKO SE ČISTI KOKOS! Za tili čas dobijete ukusnu poslasticu! (VIDEO)

 

makonda-tracker