savršeno ukusna

Od jednog testa dobijate dve pogače: JOGURT-POGAČA bolja i od najmekšeg hleba ili peciva (RECEPT)

Ako volite da mesite svoj hleb, obavezno isprobajte pogaču s jogurtom i kimom, koja se pravi lako, a vrlo je ukusna.

Ukusne pogače nisu uvek teške za pravljenjefoto: grandbrothers/Shutterstock

Pogača s jogurtom idealan je recept za sve one koji vole ukus domaćih peciva! Možete je jesti za doručak, ručak i večeru, a sprema se vrlo jednostavno.

 

Sastojci:

 

  • 1 čaša jogurta
  • 1 čaša vrele vode
  • 4 kašike granuliranog šećera
  • 1 kašika suvog kvasca (10 g)
  • 1 čaša ulja
  • 2 jajeta
  • kašika crnog susama
  • kašika susama
  • kašičica soli
  • 840 g brašna

 

Za premazivanje:

 

  • 1 žumance
  • kašika ulja

 

Priprema:

 

  1. Jogurt, vodu, šećer i kvasac lepo sjedinite. Brašno sipajte u posudu, dodajte so, susam, crni susam i postepeno ulje.
  2. Mešajte sve vreme, pa dodajte jaja.
  3. Promešajte, pa dodajte smesu sa jogurtom.
  4. Prvo varjačom sjedinite, pa rukama umesite testo. Pokrijte i ostavite da odmori sat vremena.
  5. Prebacite testo na pobrašnjenu površinu, premesite i podelite na dva dela. Razvucite prvi deo testa u obliku kruga prečnika 35 cm i prebacite ga na pek papir.
  6. Okruglom činijom napravite krug u sredini testa.
  7. Prstima oblikujte krug, a čašom napravite udubljenja u obliku polumeseca izvan kruga.
  8. Viljuškom udubite unutar kruga (kao na slici).
  9. Pogaču premažite umućenim žumancetom u koje ste dodali ulje. Prebacite sa pek papirom u pleh i pecite na 180°C nekih 25 minuta. Od druge polovine testa napravite pogaču na isti način.

 

Bonus video

JEDNOSTAVAN TRIK DA VAM TESTO BRŽE NARASTE! Profesionalni kuvar otkrio kako da budete brzi u spremanju