sočan i slastan

Što duže stoji, sve je ukusniji! POSNI kolač sa višnjama koji se topi u ustima (MERA NA ČAŠE)

U danima posta se zasladite ukusnim desertom od višanja, koji je mekan, ukusan i slastan, a ne treba vam mnogo truda.

Kolač sa višnjama sprema se jednostavno i veoma je ukusanfoto: MShev/Shutterstock

Ako postite, a volite da se zasladite jednostavnim i ukusnim kolačem, isprobajte kolač s višnjama, s merom "na čaše".

 

Reč je o kolaču koji podseća na krambl teksturom, a veoma je slastan i sočan, te ga rado možete jesti i u mrsnim danima.

 

Što duže bude stajao, sve je ukusniji, pa ga možete jesti i sutradan (ako opstane).

 

Kao meru možete koristiti čašu od 2 decilitra.

 

 

SASTOJCI:

 

  • 2 čaše mekog brašna
  • 2 čaše griza
  • čaša šećera
  • prstohvat soli
  • kesica (15 gr) praška za pecivo
  • 900 gr zamrznutih višanja
  • 1 vanilin šećer
  • malo manje od jedne čaše šećera
  • kašičica cimeta
  • pola čaše ulja

 

PRIPREMA:

 

  1. U činiju sipajte dve čaše brašna. Dodajte čašu šećera, prstohvat soli, pa dve čaše griza. Dodajte kesicu praška za pecivo. Dobro promešajte.
  2. Podelite smesu suvih sastojaka na tri približno jednaka dela.
  3. Pripremite 900 gr odmrznutih višanja. Višnje ne cedite. Sipajte u njih jednu kesicu vanilin šećera, jednu nepunu čašu šećera, jednu kašičicu cimeta i pola čaše ulja. Dobro promešati dok se ne sjedini.
  4. Pleh podmažite margarinom ili puterom (ukoliko ne pravite posno), pa sipajte prvi deo suvih sastojaka i rasporedite kašikom. Dodajte polovinu smese od višanja. Dodajte drugi red suvih sastojaka. Izravnati. Zatim, drugu polovinu smese od višanja. Za kraj, treći deo suvih sastojaka. Narendajte malo margarina i, ukoliko vam je ostalo još soka od višanja, dodajte preko da bude još sočnije. Možete posuti sa malo šećera.
  5. Ubacite u već zagrejanu rernu i pecite na 180 stepeni 40 minuta.
  6. Sačekajte da se ohladi i secite.

 

Bonus video

Kako Kinezi prave Mesečev kolač?