I tokom posta uživajte u ukusnom dezertu koji mami uzdahe i jednostavan je za pripremu
Vaskršnji post uveliko traje i sada smo već u fazi kada nam se jedu ukusni, kremasti slatkiši, najpribližniji onim mrsnim, sa puno krema i čokolade.
Ako ste i vi u iskušenju da smažete neko ukusno parče torte napravite posne ledene kocke i oduševite sve. Uživajte u ukusnom biskvitu koji se topi pod nepcima.
I da naglasimo, odmah napravite duplu meru, jer znajte, svi će tražiti repete i jedna mera će vam biti malo.
Kora:
- 200 g brašna
- 200 ml biljnog mleka
- 100 ml ulja
- 4 kašike šećera
- malo rendane kore od limuna (organske)
- 200 g džema od kajsije
- 4 kašike kakao praha
- pola praška za pecivo
Priprema:
Mokre sastojke spojiiti u jednoj činiji i izmešati. Zatim dodati suve sastojke i izmešati. Smesu staviti u pleh i peći 20 minuta.
Preliv:
- 200 ml vode
- 2 kašike šećera
- 2 kašike kakaa
* sve zajedno prokuvati
Fil:
- 1 l biljnog mleka
- 10 kašika gustina
- 5 kašika šećera
- 250 g margarina
- vanilin šećer
Priprema:
Polovinu mleka i šećer sipati u šerpu i staviti da se ugreje, zatim dodati gustin koji ste prethodno razmutili u drugoj polovini mleka i sve spojiti zajedno i kuvati kao puding. Dodati i šećer. Kuvati 2,3 minuta uz stalno mešanje na tihoj vatri. Skloniti sa šporeta i pustiti da se malo prohladi,pa dodati margarin sobne temperature i još malo umutiti žicom.
Fil staviti preko kore koju ste izbockali i natopili sirupom. Zatim namazati fil i staviti u frižider da se hladi.
Glazura:
- 100 g posne crne čokolade
- 100 g margarina
- 50 ml vode
- 2 kašike kakaa
Priprema:
Čokoladu, margarin, vodu staviti u šerpu da se otopi. Preliti preko fila i staviti da se ohladi. Najbolje je da ostane celu noć, ali i ako ne izdržite već posle 3,4 sata ga možete seći.
Bonus video:
Da li biste probali slatko od slanine?