Kako se pravilno kuva crveno sočivo, jedna od najzdravijih mahunarki dostupnih u Srbiji?
Mahunarke spadaju u grupu namirnica oje bi obavezno trebalo da budu zastupljene u raznovrsnoj i uravnoteženoj ishrani, a na našim prostorima su najpopularniji pasulj, boranija i grašak.
Ipak, u samom vrhu najzdravijih mahunarki je sočivo, koje obiluje proteinima, zdravim mastima ugljenjim hidratima, vlaknima, zatim fosforom, kalijumom, folatima, gvožđem, manganom, tijaminom, vitaminom B6...
Sočivo postoji u raznim varijantama i bojama, pa su tako u ponudi žuta, roze, zelena, crvena, pa čak i crna, a kod se uglavnom prodaju braon i crveno sočivo.
Kako se sprema crveno sočivo?
- Isperite i ocedite sočivo.
- Stavite sočivo u šerpu, prelijte vodom i posolite.
- Pustite da proključa, pa smanjite na tihu vatru, poklopite i kuvajte 8-10 minuta.
- Sklonite s vatre, pa ostavite da odstoji dok sočivo ne upije svu vodu.
Da li crveno sočivo treba da se potopi pre kuvanja?
Nema potrebe da crveno sočivo odstoji u vodi pre termičke obrade, ali je dobra ideja da se temeljno ispere.
Koliko dugo se kuva crveno sočivo?
Kuvajte sočivo oko 6-8 minuta ako želite da zrno bude čvrsto, odnosno 10 minuta i duže ako preferirate mekano i kašasto sočivo.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Ovaj pasulj je najskuplji, ali i najbolji u Srbiji