Koju hranu izbegavati kod dijareje?
Bez obzira na to da li je vaša ređa ili čak vodena stolica izazvana stomačnim virusom ili trovanjem hranom, ishrana je najvažniji korak ka bržem oporavku.
Šta god da je uzrok dijareje, ona je veoma iscrpljujuća pojava praćena brojnim drugim neprijatnim simptomima, koja može da dovede do dehidracije.
Šta je tačno dijareja?
Dijareja zapravo predstavlja brže kretanje fekalnih materija kroz debelo crevo, zbog čega dalje dolazi do povećanja sadržaja tečnosti ili volumena stolice, kao i češćeg pražnjenja creva i vodenastih stolica.
Iz tog razloga je ključno izbegavati hranu koja dodatno podstiče pražnjenje creva i čini stolicu mekšom, odnosno okrenuti se načinu ishrane koji blagotvorno deluje na probavni sistem.
Šta ne sme da se jede kad imamo dijareju?
Poznato je kakva ishrana može da pomogne u slučaju dijareje, a jeste li znali koje namirnice je veoma važno izbegavati u tom periodu? Šta god da ju je izazvalo, polazna tačka za rešavanje ovog problema je ishrana.
Namirnice koje treba da izbegavate kod dijareje su:
- začinjena hrana
- masna hrana
- pržena hrana
- kafa
- sirovo povrće
- sardine
- svi citrusi
- voće poput ananasa, trešanja, smokava, grožđa, ribizli bobičastog voća... koji su poznati po "omekšavanju stolice"
- crni i beli luk
- kukuruz
- teletina
- svinjetina
- alkohol
- gazirana i ostala pića s kofeinom
- veštački zaslađivači
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Kronova bolest sve češća kod dece