(recept)

Preliv ima tajni sastojak koji daje poseban ukus: BUGARSKA MUSAKA je sočna, zasitna, neobična i gotova očas posla

Balkanska kuhinja nudi mnogo verzija musake, a ova bugarska varijanta je svakako netipična i vrlo ukusna

Bugarska musaka od krompira i mešanog mlevenog mesa, posuta kačkavaljemfoto: Food Channel L/YouTube Printscreen

Musaka je jelo obožavano širom Bliskog istoka i Balkana, a gotovo svaka država ima najmanje jednu svoju varijantu ove ukusne kombinacije mlevenog mesa i povrća (uglavnom krompira, tikvica ili patlidžana).


Jedna od zemalja u kojoj je musaka među najpopularniji, jelima je Bugarska, gde se ona priprema na nešto drugačiji način nego kod nas.


Naime, umesto da se krompir ređa po dnu posude i potom preko mesa, on se seče na kockice i meša s mesom već tokom dinstanja! Takođe, za preliv se umesto mleka koristi jogurt, što jelu daje posebnu slast i ukus.

Recept za bugarsku musaku


Sastojci

 

Za musaku:

 

  • 500 g mešanog mlevenog mesa
  • 800 g krompira
  • 200 g pardajz paste
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica čubra
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 50 g putera
  • so i biber po ukusu
  • 300 ml vode

 

Bugarska musaka od krompira sečenog na kockice i mešanog mlevenog mesafoto: Food Channel L/YouTube Printscreen

Za preliv:

 

  • 200 ml jogurta
  • 1 jaje
  • 2 kašike brašna
  • 50 g kačkavalja
  • so po ukusu


Priprema

 

  1. Otopite puter, pa na tome prodinstajte mleveno meso, uz mešanje, dok fino ne porumeni.
  2. Sitno iseckajte crni luk, pa čen belog luka, i to ubacite u meso i posolite, pa dinstajte mešajući sve vreme. Dodajte čubar, pa paradajz pastu i mlevenu papriku i ostavite da se krčka dok povremeno mešate.
  3. Nalijte 300 ml vode.
  4. Oljuštite krompir, pa ga isecite na kockice i ubacite u mešavinu. Dodajte so i biber.
  5. Smesu sipajte u podmazanu posudu za pečenje, pa pecite oko pola sata u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
  6. Umutite jaje, pa mu dodajte jogurt, brašno, so i prelijte time musaku, pa pospite rendanim kačkavaljem. Vratite u rernu na još 15 minuta, takođe na temperaturu od 180 stepeni.
     

Pogledajte video-recept.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Muska i šopska salata kakve do sad niste probali