Balkanska kuhinja nudi mnogo verzija musake, a ova bugarska varijanta je svakako netipična i vrlo ukusna
Musaka je jelo obožavano širom Bliskog istoka i Balkana, a gotovo svaka država ima najmanje jednu svoju varijantu ove ukusne kombinacije mlevenog mesa i povrća (uglavnom krompira, tikvica ili patlidžana).
Jedna od zemalja u kojoj je musaka među najpopularniji, jelima je Bugarska, gde se ona priprema na nešto drugačiji način nego kod nas.
Naime, umesto da se krompir ređa po dnu posude i potom preko mesa, on se seče na kockice i meša s mesom već tokom dinstanja! Takođe, za preliv se umesto mleka koristi jogurt, što jelu daje posebnu slast i ukus.
Recept za bugarsku musaku
Sastojci
Za musaku:
- 500 g mešanog mlevenog mesa
- 800 g krompira
- 200 g pardajz paste
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 1 kašičica čubra
- 1 kašičica mlevene paprike
- 50 g putera
- so i biber po ukusu
- 300 ml vode
Za preliv:
- 200 ml jogurta
- 1 jaje
- 2 kašike brašna
- 50 g kačkavalja
- so po ukusu
Priprema
- Otopite puter, pa na tome prodinstajte mleveno meso, uz mešanje, dok fino ne porumeni.
- Sitno iseckajte crni luk, pa čen belog luka, i to ubacite u meso i posolite, pa dinstajte mešajući sve vreme. Dodajte čubar, pa paradajz pastu i mlevenu papriku i ostavite da se krčka dok povremeno mešate.
- Nalijte 300 ml vode.
- Oljuštite krompir, pa ga isecite na kockice i ubacite u mešavinu. Dodajte so i biber.
- Smesu sipajte u podmazanu posudu za pečenje, pa pecite oko pola sata u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
- Umutite jaje, pa mu dodajte jogurt, brašno, so i prelijte time musaku, pa pospite rendanim kačkavaljem. Vratite u rernu na još 15 minuta, takođe na temperaturu od 180 stepeni.
Pogledajte video-recept.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Muska i šopska salata kakve do sad niste probali