Ako ste ljubitelj testa, ovaj recept morate da probate – lotus lepinjice (bao buns) prave se očas posla i vrlo jednostavno, a ukus im je božanstven
Azijska kuhinja obiluje fenomenalnim receptima za mekana domaća peciva, a među najpopularnijima je lepinjica poznata kao bao bun, odnosno gua bao.
Spada u takozvane lotus hlebove, koji se pripremaju na pari i mogu se filovati po želji: dinstanim povrćem, raznim vrstama mesa, sirom, kao i čokoladnim kremom, marmeladom, pečurkama...
Ovo testo potiče iz kineske pokrajine Fuđen i ima dugu tradiciju, a danas je popularni širom Azije.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 kocka kvasca
- 200 ml mlake vode + 150 ml
- 1 kašičica soli
- 1,5 kašika šećera
- 1 kašika ulja
- 1 kašika sirćeta
- 50 ml mlakog mleka
Priprema
- U malo mleka izmrvite kvasac, dodajte šećer i razmutite, pa ostavite na 10 minuta.
- Potom u odvojenoj činiji pomeštajte brašno, ostatak mleka i vodu, so i ulje, pa dobro promešajte. Zatim dodajte razmućeni kvasac i sve lepo sjedinite drvenom varjačom i oblikujte loptu.
- Prebacite na pobrašnjenu površinu i mesite dok testo ne bude elastičnoo i fino glatko. Pokrijte prozirnom folijom i stavite na toplo mesto da testo naraste.
- Posle sat vremena, premesite testo, pa rastanjite. Premažite testo uljem i vadite čašom krugove prečnika oko 10 cm. Svaki krug savijte napola i nežno pritisnite oklagijom. Ostavite da odstoji desetak minuta.
- Zagrejte ulje u tiganju, pa pržite po nekoliko minuta s obe strane. Potom nalijte oko lepinjica 150 ml vode, stavite poklopac i ostavite da se krčka. Kad izvri veći deo tečnosti, izvadite lepinjice i ređajte po poslužavniku na koji ste stavili papirni ubrus.
- Filujte po želji: mesom, džemom sirom, dinstanim povrćem...
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Trik kuvara da testo brže nadođe