značiće vam

Počinje sezona curenja iz nosa, kašlja, suznih očiju: 3 supermoćna i ukusna čaja koje treba da pijete ako imate alergije

Ukoliko vam proleće zbog polenskih alergija zadaje više muka nego što uživate, ovi saveti mogu vam biti od pomoći

Čajevi mogu biti dodatna pomoć u borbi protiv alergija (ali ne i zamena za lek)foto: Anna Nahabed/Shutterstock

Februar se bliži kraju, što znači da nam uskoro stiže proleće, a njim – i alergeni.


Trava, drveće, korovi i cvetne biljke oslobađaju razne alergene, koji dalje izazivaju različite simptome alergije: od suznih očiju, preko curenja iz nosa, peckanja i svraba, do kašlja.


Ne postoji čaj koji magično leči alergiju i koji će vam pomoći preko noći, ali postoje vrste koje mogu biti saveznik u ublažavanju simptoma.

Da biste ublažili simptome alergija, najvažnije je da se konsultujete sa svojim lekarom u vezi s tim koji je antihistaminik najbolje rešenje, a dodatna pomoć mogu biti prirodna sredstva.


Među njima su superzdravi čajevi, koji imaju dokazano pozitivno dejstvo protiv najčešćih simptoma alergija.

 

  • Čaj od koprive

 

Čaj od koprive ima dokazana blagotvorna svojstva o zdravljefoto: Shutterstock/Madeleine Steinbach

Kopriva (lat. Urtica dioica) obiluje antioksidansima i antizapaljenskim svojstvima koja bi vam mogla pomoći u ublažavanju simptoma alergija. U naučnom listu Iranian Journal of Pharmaceutical Research 2017. objavljena je studija koja je pokazala pozitivne efekte ekstrakta koprive kod polenske groznice, ali je i placebo dao slične efekte, pa je potrebno još istraživanja.


Kako se sprema i pije?

Sipajte 240 ml sveže prokuvane vode preko jedne kesice čaja i ostavite da odstoji pokriveno oko 10-15 minuta, pa pijte 3-4 šolje dnevno.


Neželjeni efekti i mere predostrožnosti

Možda ćete osetiti blage gastrointestinalne efekte.

 

  • Čaj od đumbira

 

Pre konzumiranja čaja od đumbira, najbolje je konsultovati se s lekaromfoto: peterzsuzsa/Shutterstock

Đumbir (lat. Zingiber officinale) cvetna je biljka čiji je koren posebno popularan jer se koristi kako kao začin u ishrani, tako i u narodnoj medicini.

Jedna studija, objavljena 2020. u časopisu BMC Complementary Medicine and Therapies, pokazala je da ekstrakt đumbira i loratadin, lek iz grupe antihistaminika, daju jednako dobre rezultate i da poboljšavaju nazalne simptome kod pacijenata s alergijom. Takođe, ekstrakt đumbira dao je manje neželjenih efekata.


To, naravno, ne znači da možete da zamenite lek đumbirom: ukoliko postoji potreba za antihistaminikom, obavezno ga pijte na način koji je propisao lekar, ali čaj od đumbira kao dodatna pomoć neće biti naodmet.

Kako se sprema i pije?

Sipajte 240 ml sveže prokuvane vode preko korena rendanog đumbira (veličine vrha palca), pa ostavite pokriveno 10-15 minuta. Pijte jednu do dve šolje dnevno.


Neželjeni efekti i mere predostrožnosti

Možete osetiti nelagodu u stomaku, gorušicu, dijareju ili iritaciju u grlu i usnoj duplji, pa se konsultujte s lekarom pre upotrebe, posebno ako ste u drugom stanju.

 

  • Zeleni čaj

 

Zeleni čaj često se naziva najzdravijim na svetufoto: Shutterstock/teatian

Zeleni čaj, prema istraživanjima, ometa aktivaciju mastocita i inhibira oslobađanje histamina. Kako je pokazala studija objavljena 2022. u listu Food Science and Human Wellness, određena jedinjenja u zelenom čaju, poput galne kiseline i kvercetina, mogu biti odgovorna za smanjenje alergijske reaktivnosti.


Međutim, Američka akademija za alergije, astmu i imunologiju naglašava da postoje i alergije na zeleni čaj!


Kako se sprema i pije?

Sipajte 240 ml sveže prokuvane vode preko jedne kesice čaja i ostavite da odstoji pokriveno oko 10-15 minuta, pa pijte 3-5 šolje dnevno.
 

Neželjeni efekti i mere predostrožnosti

Iako retko, ljudi koji su uzimali ekstrakt zelenog čaja kroz tablete prijavljivali su probleme s jetrom. Zato se obavezno konsultujte s lekarom ako vam je dijagnostikovana neka bolest jetre. U visokim dozama, zeleni čaj može sniziti nivo u krvi i efikasnost beta-blokatora nadolola.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Saveti alergologa u predstojećoj sezoni alergija