Što je nama SARMA, to je Italijanima ovaj specijalitet: Originalni recept za AMATRIĆANA PASTU - sve gotovo za 15 minuta

Ako volite pastu zaboravite na karbonaru, bolonjez i sve druge - stiže ona koju Italijani obožavaju 

AMATRIKANA PASTA ORIGINALNI RECEPT foto: Shutterstock / DronG

Italijanska kuhinja je poznata po specijalitetima od testa, a paste su njihovo nacionalno jelo. Sada više ne morate da otputujete u Italiju da biste uživali u ovom fantastičnom jelu.

 

Dovoljno je da pažljivo pročitate ovaj recept i čuvena Amatrićana pasta će za manje od pola sata biti na vašoj trpezi.

 

Ovo je originalan recept za priremu ukusne i kremaste paste sa paradajz sosom, koja ni malo ne podseća ni na jednu koju ste do sada probali.

Potrebno je:

 

400 grama špageta
400 grama paradajz pelata
100 grama mesnate slanine 
4 kašike naribanog sira pecorino (ako nemate može parmezan)
1 čili papričica (peperoncino)

NAJUKUSNIJE ITALIJANSKE ŠPAGETE RECEPT foto: Profimedia

Priprema:

 

Testeninu skuvajte al dente. Slaninicu propžite tako da postene hrskava. U toj masnoći propržite jednu celu ljutu papričicu i dodajte paradajz pelat. Možete da koristite i sveži čeri paradajz koji ćete prethodno propržiti, oljuštiti i iseći na kockice. Paradajz iz tegle je brža varijanta.

 

Kuvajte sve zajedno na laganoj temperaturi oko 10 minuta, pa zatim izvadite čili papričicu iz sosa i odstranite je.

 

Dok se sos kuva trebalo bi da su kuvane i špagete. Izvadite ih iz vode, deo vode nemojte da prospete, ako vam je sos previše gust da možete da ga njome razredite. 

 

Izmešajte špagete, pogledajte kakav vam je sos, da li mu treba još vode. Isključite šporet i mešajte još 2,3 minuta dok se ringla ne ohladi. Pre služenja pospite pecorino sirom ili parmezanom.

 

Bonus video:

Savršen recept za gulaš