to je ta

Baš tako su je pravile naše bake: Recept za KAFANSKU BELU ČORBU neodoljivog ukusa koja se sprema za POLA SATA

Mirisom vraća u detinjstvo, krepi i dušu i telo 

KAFANSKA ČORBA RECEPT foto: Shutterstock / 5 second Studio

Čorba je nekada bila neizostavni deo svakog ručka, naročito tokom zajedničkog ručka vikednom kada se cela porodica okupljala kako bi zajedno obedovala.

 

Od tada stare domaćice su čuvale recepte i prenosile ih sa generacije na generaciju. Jedan takav za kafansku čorbu je pred vama, a vi uzmite papir i olovku, zapišite je, napravite i uživajte u ukusu koji vraća u detinjstvo

Potrebno je:

 

  • 1,5 l vode
  • 1 komad pilećeg belog mesa
  • 1 vezica povrća za supu
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 jaje
  • 2 kašike brašna
  • vegeta, so, biber
  • malo seckanog svežeg peršuna
RECEPT ZA PILEĆU BELU ČORBU foto: Shutterstock/Natalia Hanin

Priprema:

 

Belo meso iseckajte na kockice, vezicu zeleni za supu (šargarepu, celer, koren peršuna, paškanat) takođe. Luk očistite, ali ga ne seckajte, vec celu glavicu stavite sa mesom i povrćem da se kuva u 1,5 l vode. Kad povrće bude skuvano, izvadite luk i bacite ga. Dolijte malo vode, onoliko koliko je uvrelo.

 

Kutlaču supe odvojte u manju činiju, prohladite, pa razmutite u tome brašno. Ulijte polako u supu, uz mešanje, i pustite jos malo da vri. Posolite, dodajte biber i vegetu po ukusu.

 

Sklonite sa ringle, dodajte seckan peršun.

 

Pustite da se malo prohladi. Umutite jaje viljuškom, da malo zapeni, dodajte kutlaču čorbice polako, pa mešajte viljuškom da se sve lepo sjedini.

Čorba ne sme da bude vrela kad to radite, jer će onda jaje da se zgrudva.

 

Bonus video:

Recept za slatko od slanine