protiv crnih fleka

Kako da ne pocrne prebrzo? 7 prostih načina da vam BANANE TRAJU DUŽE i sačuvaju hranljive materije

Saveti za kupovinu i skladištenje banana tako da im produžite rok trajanja umesto da ih jedete na silu da se ne bace

Nikako ne kupujte žute banane jer morate da ih pojedete odmahfoto: Shutterstock/Paulo Vilela

Banane spadaju u omiljeno voće širom sveta, a one su vrlo korisne u raznovrsnoj i uravnoteženoj ishrani zbog bogatog nutritivnog profila, odnosno obilja hranljivih materija.

 

Jedna sveža banana srednje veličine (oko 118 grama), prema podacima baze podataka FoodData Central, američkog Ministarstva poljoprivrede, pruža:

 

  • 105 kalorija
  • 27 grama ugljenih hidrata
  • 3 grama vlakana
  • 0,3 grama masti
  • 1 gram proteina
  • 17% preporučenog dnevnog unosa vitamina C
  • 22% preporučenog dnevnog unosa vitamina B6
  • 12% preporučenog dnevnog unosa kalijuma
  • 16% preporučenog dnevnog unosa mangana
  • 8% preporučenog dnevnog unosa magnezijuma

 

Infografik: Kako boja banane ukazuje na njen sastav?foto: shutterstock/glossy

Međutim, neretko se dešava da banane moramo da bacimo jer pocrne prebrzo ili da ih jedemo kada nam nije do toga jer vidimo da sazrevaju brže nego što smo se nadali. Kako to sprečiti?

Saveti za sporije sazrevanje banana

 

  • Počnite već u prodavnici


Iako ćete sigurno biti u iskušenju da kupite zrele, žute banane, bolje je da odaberete zelene ili zelenkastozelene plodove. Takve banane će sazreti u narednim danima, pa ćete imati više vremena da ih iskoristite jer bi zrele trebalo pojesti u roku od tri dana nakon kupovine jer brzo počinju da tamne.

 

  • Odmah ih izvadite iz kese


Ukoliko ste stavili banane u plastičnu kesu u supermarketu prilikom merenja, izvadite ih iz nje što nje. Ako vam ostanu u kesi duže, brže će sazreti jer će se etilen, gas koji banane emituju da bi ubzrale sazrevanje, nakupljati unutar kese.


Mnogo voćki proizvodi etilen, a neke od njih su jabuke, breskve i paradajz, pa isto važi i za njih.

 

Banane bi trebalo čuvati pod određenim pravilimafoto: james benjamin, Shutterstock
  • Umotajte stabljike


Portal AllRecipes savetuje da se stabljike banana umotaju u platičnu foliju da se etilen ne bi širio niz plod i da ona ne bi cela prebrzo sazrela.

 

  • Držite ih podalje od ostalog voća


Pošto banane nisu jedino voće koje emituje etilen, nemojte ih skladištiti sa ostalim takvim voćkama. S druge strane, čuvanje banana s drugim nezrelim voćem može da uspori sazrevanje.

  • Držite ih u činiji


Ni slučajno ne čuvajte banane u zatvorenoj posudi već ih stavite u činiju tako da budu izložene vazduhu, na sobnoj temperaturi.

 

Zelene banane su bolji izbor od žutihfoto: hurricanehank/Shutterstock
  • Obesite ih


Još bolje od činije biće kačenje banana o kukicu kako bi bile izložene protoku vazduha i neće imati pritisak koji bi ubrzao pojavu fleka.

 

  • Kad počnu da tamne, stavite ih u frižider


Kada primetite da su banane počele da tamne i idu do tačke bez povratka, stavite ih u frižider (bez kese!), da biste usporili sazrevanje.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima

 

BONUS VIDEO

Prvi pogrešan korak koji bebu navikava na šećer