na starinski način

Najbolji recept za LENJU PITU s jabukama: Dodajte jedan sastojak u testo i piće meka i sveža danima

Kako da se lenja pita sa jabukama ne mrvi, da bude lagana, meka i može da se jede nekoliko dana?

Lenja pita sa jabukamafoto: MoDaVi Art/Shutterstock

Među domaćim kolačima s jabukama, lenja pita postala je pravi klasik na našim prostorima i spada u omiljene poslastice iz bakinog kuvara.

 

Postoji nekoliko varijanti recepta za lenju pitu, a u poslednje vreme je posebno popularna verzija u kojoj se u testo sipa jogurt, što korama daje mekoću i slast.

 

Posebno je praktično to što masnoću za testo možete birati, pa tako puter, u skladu s preferencijama, možete da zamenite mašću ili margarinom.

Najbolji recept za lenju pitu s jabukama

 

Sočna lenja pita sa filom od jabukafoto: Shutterstock / MoDaVi Art

Sastojci:

 

  • 1 kg jabuka
  • 2 cela jajeta
  • 230 g putera, margarina ili svinjske masti
  • 230 g šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 100 g mlevenih oraha
  • 10 kašika jogurta
  • 580 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • sok od 1 limuna
  • 80 g gustina
  • šećer u prahu za posipanje


Priprema

  1. Oljuštite jabuke, uklonite koštice i izrendajte ih, pa prodinstajte s pet kašika šećera sve dok iz njih ne ispari sok. Iscedite sok od limuna po jabukama, dodajte cimet i mlevene orahe i dobro promešajte, pa sklonite sa strane.
  2. Umutite puter (ili margarin ili svinjsku mast) sa ostatkom šećera dok ne bude fino i penasto, pa u to sipajte jogurt i razbije jaja i nastavite da mutite.
  3. Odvojeno pomešajte u jednoj činiji brašno, prašak za pecivo i gustin, pa dodajte to postepeno ovoj smesi uz mešanje da se ne bi formirale grudcice.
  4. Podelite ovako dobijeno testo na pola. Jednu polovinu stavite na dno podmazane ili pek-papirom obložene tepsije, pa tresnite i zagladite špaputom da se lepo poravna. Potom preko poređajte fil od jabuka, pa završite drugom polovinom testa i ponovo poravnajte.
  5. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 30 minuta, tj. dok ne porumeni odozgo, a po ivicama počne da se odvaja od zidova pleha.
  6. Kad se ohladi, pospite šećerom u prahu. Ne secite dok se ne ohladi skroz da se ne bi mrvilo.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Recept za sremske salčiće