Posle prženja u tiganju ostane višak ulja ili masti, a domaćice imaju sjajan trik kako da se rešite toga bez nereda.
Malo ko od nas zaista uživa u čišćenju, mada nam je zaista svakodnevica (osim ako ne pripadate onoj grupi ljudi koja se rešava stresa čišćenjem, pa im na taj način više prija).
Ipak, to je posao koji ne možemo izbeći, a neke stvari su posebno neugodne za čišćenje, pogotovo kad je u pitanju tvrdokorno ili masno...
To se posebno odnosi na mast. Kada pržimo hranu za doručak, ručak i večeru, i to radimo na vreloj masti, uvek nam ostane nered u tiganju i, konačno, višak masti.
Često to radimo na najjednostavniji mogući način: prospemo je u sudoperu. Ipak, to nije najsrećnije rešenje.
Ne samo što iza sebe ostavljamo masnu sudoperu, izlivanje ulja ili masnoće kroz odvod rezultira najčešće začepljenom sudoperom. Ulje i mast se u cevima zgusnu, skupljaju drugu hranu, uzrokuju neprijatne mirise u kuhinji, začepljenja... Možda jeste najbrži postupak, ali na duže staze nam prilično šteti. Ni prosipanje u kantu za otpatke definitivno nije rešenje!
U pitanju je vrlo koristan savet koji niti izaziva nered u sudoperi, niti u kanti za otpatke.
Za početak, potrebno vam je malo aluminijumske folije.
Alu-foliju smestite u odvod u sudoperi, ili na neko drugo mesto koje vam više odgovara, a onda mast iz tiganja ulijte u foliju i ostavite da se malo prohladi. Kad se stvrdne, jednostavno umotajte foliju.
Kad je u pitanju ulje, ono se neće stvrdnuti, ali i dalje možete to ulje "umotati" u foliju, samo je bitno da komad bude dovoljno veliki kako bi mogao da se zgužva, a da se ništa ne prospe. Uz to, bitno je sačekati da se ohladi.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video:
Žene prave sapun od jestivog, iskorišćenog ulja