probajte već danas

Ideje za brz, zasitan i izdašan ručak: 3 fenomenalna recepta za MUSAKU BEZ KROMPIRA

Dok je krompir na našim prostorima obično glavni sastojak musake, na Istoku se one uglavnom prave na nešto drugačiji način

Musaka ne mora da bude s krompirom da bi bila zasitnafoto: Shutterstock/Bartosz Luczak

Musaka, tradicionalno jelo koje se pravi ređanjem sastojaka koji se potom zapeku u plehu, potiče s Bliskog istoka, a deo je mnogih kuhinja na Balkanu.


Ona se priprema prilično brzo i jednostavno, a kod nas se uglavnom koristi krompir u kombinaciji s mlevenim mesom.

 

Međutim, ovo povrće vam nije neophodno za ukusnu i izdašnu musaku – štaviše, širom sveta se uglavnom koriste drugi, sočniji, zdraviji i s nižim glikemijskim indeksom od krompira.

Musaka sa plavim patlidžanom

 

Musaka sa plavim patlidžanomfoto: Cesarz/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 2 velika patlidžana
  • 600 g mlevenog mesa
  • 2 glavice crnog ili crvenog luka
  • 3 čena belog luka
  • 2 rendane šargarepe
  • maslinovo ulje po potrebi i ukusu
  • 50 g sira po želji
  • so, biber, origano (ili mirođija) po ukusu


Za preliv:

 

  • 600 ml mleka
  • 4-5 jaja


Priprema

 

  1. Isecite patlidžan na tanke kolutove, pa ga posolite i poređajte po plehu. Stavite da se peče oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C, kako bi pustio višak tečnosti.
  2. U podmazanom i zagrejanom tiganju propržite sitno seckan crni ili crveni luk, pa kad omekne dodajte rendanu šarparepu i pržite još koji minut.
  3. Potom ubacite mleveno meso, sipajte so i biber po ukusu, pa pržite uz mešanje sve dok fino ne porumeni.
  4. Pred kraj dodajte origano ili mirođiju i sitno seckan beli luk, promešajte i ostavite da se krčka još tri minuta.
  5. Podmažite posudu za pečenje, pa poređajte po dnu kolutove patlidžana koje ste propekli. Preko toga stavite fil od mesa i šargarepe, pa preko stavite još jedan sloj palidžana.
  6. U jednoj činiji umutite jaja, pa prelijte mlekom, posolite i promešajte i tom mešavinom prelijte musaku.
  7. Za kraj, preko stavite sitan sir ili rendani kačkavalj, prema ukusu.
  8. Pecite oko pola sata u rerni zagrejanoj na 180°C.


Musaka s kupusom

 

Musaka od kupusafoto: Elena Shashkina/Shutterstock

Sastojci:


Za kupusni deo:

 

  • 1,5 kg kupusa
  • 3-4 kašike maslinovog ili drugog biljnog ulja
  • 1 šargarepa
  • 2 čena belog luka
  • ½ kašičice mlevene paprike
  • so i biber po ukusu


Za fil:

 

  • 500 g mlevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 kašike maslinovog ili drugog biljnog ulja
  • 1 kašičica suvog začina
  • so i biber po ukusu


Za preliv:

 

  • 2 jajeta
  • 360 ml jogurta
  • 100 ml mleka

 

Priprema

  1. Isecite kupus, pa stavite u šerpu podmazanu uljem. Sipajte začine po ukusu i dinstajte oko 40 minuta uz dodavanje malo vode, tek da ogrezne, pa dodajte sitno seckan beli luk.
  2. U tiganj sipajte ulje, pa na njemu propržite sitno seckan crni luk. Zatim ubacite mleveno meso i ostavite da se krčka.
  3. Podmažite posudu za pečenje, pa poređajte kupus po dnu. Potom preko stavite mleveno meso, pa kupus, sve dok ne utrošite materijal.
  4. U jednoj činiji umutite jaja, pa sipajte mleko i jogurt, dobro promešajte i prelijte preko musake.
  5. Pecite oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C.


Musaka sa tikvicama

 

Musaka od tikvicafoto: nada54, Shutterstock

Sastojci:

 

  • 1,3 kilograma tikvica
  • 500 g mlevenog mesa
  • 2 šargarepe
  • 1 glavica crnog luka
  • ½ kašičice mlevene paprike
  • so i biber po ukusu
  • ulje po potrebi


Za bešamel:

 

  • 400 ml mleka
  • 2 kašike brašna
  • 300 g putera


Za preliv:

 

  • 200 ml mleka
  • 4 jajeta


Priprema

 

  1. Sipajte ulje u tiganj, pa na tome propržite sitno seckan luk i rendanu šargarepu.
  2. Potom ubacite mleveno meso i pržite dok ne porumeni.
  3. Zatim odvojeno otopite puter, pa na to dodajte brašno i mešajte na vatri dok lepo ne pobeli. Sklonite, sipajte mleko, pa mešajte krčkajući na nižoj temperaturi i na kraju začinite.
  4. Dobro oprane tikvice isecite na kolutove, pa poređajte po dnu posude za pečenje koju ste prethodno podmazali puterom ili uljem. Preko stavite mleveno meso, pa opet tikvice i tako sve dok ne utrošite materijal.
  5. Zatim prelijte pripremljenim bešamel sosom i pecite oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C. Nakon toga, umutite jaja s mlekom i prelijte musaku, pa pecite još 30 minuta. Po želji, možete dodati pred kraj rendani kačkavalj preko.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Lažna musaka sa bundevom