Kokice su mnogima omiljena grickalica, ali mnogi se pitaju koliko su one zdrave i da li goje.
Kokice su jedna od najzdravijih i najpopularnijih užina, a obiluju važnim nutrijentima, ali često ih pripremamo s velikim količinama masti, šećera i soli, što ne bi trebalo da radimo, ako želimo da njihove prednosti iskoristimo na najbolji način.
Iz tog razloga, važno je pripremiti ih na pravi način, jer one mogu biti i veoma zdrave i nezdrave, baš u zavisnosti od toga kako ih spremamo!
Kako navodi članak na zdravstvenoj platformi Healthline, kokice su zapravo namirnica od celog zrna, što je čini bogatom važnim nutrijentima.
Sadržaj nutrijenata u 100 grama kokica (pripremljenih bez ulja, na vazduhu):
Vitamin B1: 9% preporučenog dnevnog unosa
Vitamin B3: 14% preporučenog dnevnog unosa
Vitamin B6: 9% preporučenog dnevnog unosa
Gvožđe: 18% preporučenog dnevnog unosa
Magnezijum: 34% preporučenog dnevnog unosa
Fosfor: 29% preporučenog dnevnog unosa
Kalijum: 7% preporučenog dnevnog unosa
Cink: 28% preporučenog dnevnog unosa
Bakar: 29% preporučenog dnevnog unosa
Mangan: 48% preporučenog dnevnog unosa
Uz to, tu je i ukupno 387 kalorija, 13 grama proteina, 78 grama ugljenih hidrata i 5 grama masti, kao i 15 grama vlakana, što je veoma visoko i čini ih fenomenalnim izvorom vlakana.
Bogate su polifenolima, koji su antoksidansi koji štite ćelije od slobodnih radikala, a vezuju se i za dobru cirkulaciju, poboljšanje digestivnog zdravlja i smanjenje rizika od mnogih bolesti.
Ono što mnoge interesuje jeste to da li kokice goje.
S obzirom na to da su bogate vlaknima, a relativno niske po pitanju kalorija, imaju karakteristike hrane koja je pogodna za mršavljenje. Ipakm umerenost je ključ. Iako su dobra grickalica kada pazite na svoju ishranu, mogu vas gojiti ako ih jedete u velikoj količini!
Takođe, kokice koje sep rave u mikrotalasnoj mogu sadržati neke hemikalije i transmasti u tragovima. Česti načini pripreme kokica, uz mnogo soli i začina, mogu doneti jako visok broj kalorija, uz nezdrave sastojke.
Recept za zdrave kokice
Sastojci:
- 3 kašike maslinovog ili kokosovog ulja
- pola šolje kokica
- pola kašičice soli
Priprema:
-
Ulje i kokice sipajte u veliku šerpu ili tiganj i stavite poklopac.
- Na srednjoj temperaturi ih pržite oko 3 minuta ili dok ne prestanu da "pucketaju".
- Sipajte u tanjir i posolite.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima
Bonus video
Grickalica od kore krompira