njam

Recept za pitu sa višnjama i grizom: Sprema se lako, a vraća duh nekih zaboravljenih starih vremena

Pita sa višnjama i grizom mnogima je jedan od omiljenih slatkiša koji se spremaju u kućnoj radinosti. 

Recept za pitu sa višnjama i grizom uopšte nije komplikovan foto: Shutterstock / Minoli

Mnogi od ljudi na ovim prostorima su kao mali redovno uživali u čarima pite sa višnjama i grizom, koje su bake često spremalo.

 

Ako želite lep slatkiš za vaš i vašu porodicu, kao i da se podsetite nekih stari vremena, ovaj recept nije loša ideja. 

 

SASTOJCI 

 

  • kore za pitu i savijače
  • višnje

 

FIL OD GRIZA ( Mere su šolje za jogurt ) 

 

  • jaja - tri komada 
  • tečni jogurt - dva komada 
  • šećer - pola šolje ili cela šolja ( zavisi koliko volite slatko )
  • vanilin šećer - dva komada 
  • ulje - pola šolje 
  • prašak za pecivo - pola šolje 
  • griz - jedna šolja 

 

PRIPREMA 

 

Prvi korak je da jaja umutite sa šećerima - običnim i vanilinim. Zatim u smesu koju dobijete sipajte jogurt, ulje, griz i prašak za pecivo.

 

Posle toga lepo promešajte i ostaviti da odstoji oko pola sata kako bi griz mogao da upije tečnost. 

 

Sada možete da pređete na kore za pitu. Prvu namažite smesom od griza, a onda stavite i drugu, koju ćete takođe premazati sa girz smesom.

 

Na treću koru stavite višnje, a onda sve lepo urolajte, pa premestite u unapred podmazan pleh. 

 

I tako radite sve dok imate kora. A višak fila od griza samo samo prelijte preko pite.  

 

Zagrejte rernu na 180 stepeni, pa onda ubacite pitu unutra. Ostaje vam samo da pustite malo da se ohladi, a onda možete da poslužite sa šlagom. 

 

Naravno, imajte na umu da pitu možete spremiti i sa nekim drugim voćem. Malinama, kupinama... 

 

Bonus video: 

 

 

Glossy tim