bez operacije

Kako ZATEGNUTI KOŽU NA KAPCIMA (a ne ići pod nož)? Tretmana je malo, ali su efikasni, a posle jednog – dalje od sunca!

Kako vreme prolazi, kolagena je sve manje u koži, pa je ona i opuštenija, a to se prvo vidi tamo gde je najtanja i najmanje želimo – u predelu očiju

Spušteni kapci normalni su prilikom starenja, ali ih mogu izazvati i neka medicinska stanjafoto: LanKS/Shutterstock

U normalnom i neizbežnom procesu starenja, koža najbolje pokazuje kojom se brzinom to dešava, a na nju utiče mnogo faktora: ishrana, životni stil, higijena, pušenje, unos tečnosti, aerozagađenje, izlaganje UV zracima...


Dok koža stari, ona se polako opušta zbog smanjenog elasticiteta i nižeg nivoa kolagena, a obično to najpre primećujemo u predelu očiju. Međutim, do ove pojave može doći i zbog neurološkog ili muskularnog problema.


U svakom slučaju, ako želite da zategnete kožu na kapcima, a ne odlazi vam se na operaciju zatezanja, nema mnogo opcija kažu stručnjaci.

Kako je za Glossy istakao dr Srđan Prodanović, član Izvršnog odbora Udruženja interdisciplinarne estetske i antiejžing medicine Srbija, najpre je važno utvrditi pojam koji mnogi ne razumeju najjasnije.

 

Na predelu oko očiju najjasnije se vide prvi znakovi starenjafoto: Miljan Zivkovic/Shutterstock

Najpre je potrebno da se definiše pojam koji mnogo pacijenata meša, a to su spušteni kapci, ili višak kože na kapcima od pada obrve (ili ptoze obrve). Nekada se ove dve pojave javljaju paralelno – objašnja dr Prodanović.


Prema njegovim rečima, ne postoji mnogo opcija da se kapci zategnu ukoliko želite da izbegnete odlazak "pod nož".


Nema mnogo nehirurških načina da se podigne i obrva i malo zategne kapak: CO2 laser, zatim aplikacija hijaluronskog filera u slepoočnu, tj. temporalnu jamu, i aplikacija filera ispod obrve, kod odabranih pacijenata, koji može da podigne obrve i zategne kapak – ističe on.

 

Predelu oko očiju terba posvetiti posebnu pažnju jer je koža na tim mestima vrlo tanka i osetljivafoto: fizkes/Shutterstock

Što se tiče trajnosti efekata ovih tretmana, ona se razlikuje u zavisnosti od toga jeste li odabrali laser ili filer.


Efekti procedura u kojima se koristi hijaluron traju od godine do dve dana. Što se tiče CO2 lasera, efekti su dosta dugotrajniji, par godina – rekao nam je i objasnio da cena varira od 300 do 500 evra.


Mnogi su zabrinuti da će nakon raznih estetskih proceduta pokvariti efekat, a ukoliko slušate savete lekara, uglavnom nema razloga za brigu. To je, ipak, moguće, posebno ako ste koristili laser.


– Možemo, i te kako. Recimo, ako nakon CO2 lasera izložimo kožu sunčevim zracima, to je generalno kontraindikacija za bilo kakav tretman CO2 laserom. S filerima to nije slučaj – rekao nam je dr Prodanović.

 

Dr Srđan Prodanovićfoto: Provatna Arhiva

Kakva se nega savetuje tokom oporavka od ovih intervencija?


Ne smete se izlagati suncu nekoliko nedelja posle CO2 lasera. Što se tiče oporavka, s filerima se treba uzdržavati od fizičkih aktivnosti dan-dva – ističe.

 

 

 

 

 

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima

 

BONUS VIDEO

Novi, poboljšani recept sa ruzmarinom za rast kose