miriše božanstveno

ZAČINI ga pretvaraju u remek-delo: Gordon Remzi je podelio recept za KUVANO VINO i više nikada ga nećete piti drugačije

Fantastičan recept za kuvano vino, koje ne oduzima previše vremena, a pruža mnogo zadovoljstva, podelio je engleski kuvar Gordon Remzi

Kuvano vino je najlepše uz pomorandžu, cimet i anisfoto: Anna Kolosiuk/Shutterstock

Kuvano vino jedno je od omiljenih pića tokom zime, a posebno u prazničnim danima i kada planiramo provod ili makar opuštanje kod kuće.


Ovaj napitak popularan je širom sveta, a u Nemačkoj se naziva Glühwein i ponekad se umesto vina od grožđa koristi ono od borovnica ili višanja, a postoji i varijanta s dodatkom ruma ili likera poznata kao Schuss.


U nordijskim zemljama je popularan kao glog (Gløgg), a priprema se često i kao bezalkoholno piće, s voćnim sokom umesto vina, dok se u alkoholni ponekad dodaje žestoko piće poput votke.

U svakom slučaju, opcija je mnogo, a čuveni engleski kuvar Gordon Remzi podelio je na svom sajtu recept po kom on sprema kuvano vino.


Kuvano vino Gordona Remzija


Remzi savetuje da se kuvano vino služi toplo, ali ukoliko imate vremena, kaže da može biti korisno da ga ostavite da odstoji dva sata kako bi se ukus produbio. Tada možete, kaže on, da ponovo zagrejete vino kako bi bilo toplo i prijatnijeg ukusa.

 

Kuvano vino je savršeno piće za zimske večerifoto: Meteoritka/Shutterstock

On predlaže začine poput cimeta, superzdravog karanfilića, lovorovog lista i đumbira, ali dodaje da sjajan dodatak mogu birti kardamom i sladić.

 

Remzi, inače, savetuje da se koriste dve vrste vina, ali mi smo ih sabrali u jednu.


Sastojci:
(za 4-6 čaša)

 

  • 900 ml crnog vina
  • 125 g šećera
  • 2-3 zvezdasta anisa
  • ½ kašičice karanfilića
  • 3 lovorova lista
  • 2 štapića cimeta
  • 1 komad đumbira veličine palca (grubo isečen)
  • 1 pomorandža, podeljena na kriške


Priprema

  1. Sipajte vino u šerpu i lagano zagrejte.
  2. Dodajte šećer i mešajte dok se potpuno ne otopi, pa dodajte začine.
  3. Ostavite da se greje još pet minuta, ali pazite da ne proključa. Procedite i bacite začine.
  4. Služite toplo.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Božićne puslice