njam

Neodoljivi spoj lešnika, voća i čokolade: Recept za belu NUGAT MALINA TORTU

Bela nugat torta je jedna od poslastica kojoj malo ko može da odoli. 

Recept za belu nugat malina tortu je mnogima jedan od omiljenih slatkih recepata foto: Shutterstock / Africa Studio

Bela nugat torta sa malinama. U imenu vam se već krije dobar deo sastojaka - bela čokolada, maline i lešnici.

 

Recept nije baš toliko brz za spremiti, ali na kraju, kad vaša nepca osete taj ukus - shvatićete da se uloženi trud itekako isplatio. 

 

SASTOJCI

 

Kore 

 

  • belanaca - 15 kom
  • šećer - 15 kašika 
  • mleveni orasi/ lešnik - 15 kašika
  • brašno - 4 kašike 

 

Fil

 

  • žumanace - 15 kom
  • šećer - 15 kašika
  • puter - 250 grama
  • bela čokolada - 200 grama
  • mleveni pečeni lešnik - 250 grama

 

Fil 2

 

  • šlag u prah - 200 grama
  • kisela voda - 3 dl
  • smrznute maline - 300 grama

 

Glazura 

 

  • bela čokolada - 250 grama
  • kisela pavlaka - 2 dl
  • Crvena prehrambena boja

 

Dekoracija 

 

  • šlag u prahu - 150 grama
  • kisela voda - litar i po 
  • pečeni lešnici - u komadu 
  • Srca od crvenog fondana

 

PRIPREMA

 

Kore

 

Uzmite pet belanaca, a onda dodajte pet kašika šećera i mutite u mikseru sve dok se lepo na sjedini.

 

Onda dodajte i pet kašika mlevenih oraha i kašiku brašna. Smesu koj ste napravili u kalup ( npr 25 cm ), a zatim pecite u rerni na 160 stepeni nekih 20-ak minuta, Neophodno je da napravite tri kore.

 

Fil I

 

Prvo umutiite žumanca sa šećerom, a nakon toga ih premestite u drugu posudu i kuvajte na pari sve dok se zgusne.  Puter umutite penasto i posle sjedinite sa ohlađenim žumancima. Pomešajte smesu sa rendanom belom čokoladom i mlevenim pečenim lešnicima.

 

Drugi deo pripreme 

 

Sad je potrebno da umutite šlag u prahu sa hladnom kiselom vodom, da na prvu koru nanesete pola fila I, a onda da poređate polovinu zamrznutih malina i prekrijte ih šlagom.

 

Sad stavite drugu koru, ono što vam je ostalo od fila I, šlag i maline, a slaganje bi trebalo da završite sa trećom korom.

 

Važno je da ostavite tortu u frižideru tokom noći. Kad je izvadite tortu premažite šlagom, ali onda je vratite u frižider na par sati, čisto da šlag postane čvršći.

 

Glazura 

 

Potrebno je da rastopite belu čokoladu, a onda da pomešate kiselu pavlaku i boju po želji, pa da prelijete preko gornje površine torte.

 

Nakon što glazura očvrsne, dekorišite tortu umućenim šlagom koji vam je ostao.

 

Možete dodati i pečene lešnike ili uraditi na neki drugi način ukoliko imate idjeu. 

 

Bonus video: