Bela nugat torta je jedna od poslastica kojoj malo ko može da odoli.
Bela nugat torta sa malinama. U imenu vam se već krije dobar deo sastojaka - bela čokolada, maline i lešnici.
Recept nije baš toliko brz za spremiti, ali na kraju, kad vaša nepca osete taj ukus - shvatićete da se uloženi trud itekako isplatio.
SASTOJCI
Kore
- belanaca - 15 kom
- šećer - 15 kašika
- mleveni orasi/ lešnik - 15 kašika
- brašno - 4 kašike
Fil
- žumanace - 15 kom
- šećer - 15 kašika
- puter - 250 grama
- bela čokolada - 200 grama
- mleveni pečeni lešnik - 250 grama
Fil 2
- šlag u prah - 200 grama
- kisela voda - 3 dl
- smrznute maline - 300 grama
Glazura
- bela čokolada - 250 grama
- kisela pavlaka - 2 dl
- Crvena prehrambena boja
Dekoracija
- šlag u prahu - 150 grama
- kisela voda - litar i po
- pečeni lešnici - u komadu
- Srca od crvenog fondana
PRIPREMA
Kore
Uzmite pet belanaca, a onda dodajte pet kašika šećera i mutite u mikseru sve dok se lepo na sjedini.
Onda dodajte i pet kašika mlevenih oraha i kašiku brašna. Smesu koj ste napravili u kalup ( npr 25 cm ), a zatim pecite u rerni na 160 stepeni nekih 20-ak minuta, Neophodno je da napravite tri kore.
Fil I
Prvo umutiite žumanca sa šećerom, a nakon toga ih premestite u drugu posudu i kuvajte na pari sve dok se zgusne. Puter umutite penasto i posle sjedinite sa ohlađenim žumancima. Pomešajte smesu sa rendanom belom čokoladom i mlevenim pečenim lešnicima.
Drugi deo pripreme
Sad je potrebno da umutite šlag u prahu sa hladnom kiselom vodom, da na prvu koru nanesete pola fila I, a onda da poređate polovinu zamrznutih malina i prekrijte ih šlagom.
Sad stavite drugu koru, ono što vam je ostalo od fila I, šlag i maline, a slaganje bi trebalo da završite sa trećom korom.
Važno je da ostavite tortu u frižideru tokom noći. Kad je izvadite tortu premažite šlagom, ali onda je vratite u frižider na par sati, čisto da šlag postane čvršći.
Glazura
Potrebno je da rastopite belu čokoladu, a onda da pomešate kiselu pavlaku i boju po želji, pa da prelijete preko gornje površine torte.
Nakon što glazura očvrsne, dekorišite tortu umućenim šlagom koji vam je ostao.
Možete dodati i pečene lešnike ili uraditi na neki drugi način ukoliko imate idjeu.
Bonus video: