Isprobajte vrlo jednostavan recept za pečenje iz rerne, koji mogu ispratiti i manje iskusne domaćice.
Ako ne možete da zamislite doček Nove godine bez ukusnog prasećeg pečenja ili želite da ove godine napravite izuzetak, onda ispratite recept uz koji ćete dobiti hrskavo i sočno jelo.
Za njega vam je potrebna samo rerna, tako da ga možete napraviti jednostavno, ali potrebno mu je nekoliko sati da se lepo ispeče. U svakom slučaju, možete ga iskoristiti i u narednim danima, ali i za Božić.
Recept za pečenje iz rerne
Sastojci
- manje prase ili deo praseta
- so
- malo ulja
- malo piva za premazivanje (nije neophodno)
- nekoliko letvica za podmetanje
Priprema:
- Meso dobro posoliti i utrljati so u prase, malo butove zaseći ako je deblje i tu staviti so, glasi recept sa kanala Bakina kuhinja.
- Ispod praseta poređati tanke letvice da se meso ne zalepi za pleh.
- U pleh sipati malo vode.
- Uključiti rernu na 250 stepeni, pa je smanjiti na oko 170 stepeni C. Možete pokriti i malo folijom, pa kasnije je skloniti.
- Povremeno meso premazivati pivom ili mešavinom ulja, vode i soli. Voditi računa da u plehu uvek bude vode. Kad je meso već pečeno, nemojte sipati vodu više.
- Proverite da li je meso pečeno nožem; probodite ga, ako nož lagano ulazi, poznaćete da je pečeno. Potrebno mu je oko 4-5 sati da se lepo ispeče.
- Kad se ispeče, ohladite ga i hladno isecite na kocke.
Bonus video
NAJJEDNOSTAVNIJA PILETINA KOJA BUDI SVA ČULA! Recept koji će obožavati svi ukućani: Brzo, lako i ukusno!
( Glossy, M.R. )