I tokom posta se može uživati u savršenim dezertima bez jaja i mleka, a ovo je jedan od tih
Tokom praznika često imamo mnogo obaveza, pa nam spremanje praznične trpeze može biti veliki i stresan posao. Ako ipak ne želite da provedete sate i sate u kuhinji pored šporeta okrenite se nekim brzim receptima za specijalitete u kojima se uživa svim čulima.
Ukoliko postite ili vam u goste dolazi neko ko posti tada je posao još veći, jer morate i njemu nešto pripremiti. Upravo zbog toga što smo želeli da domaćicama olakšamo muke doneli smo vam recept za posne ledene kocke, koje su podjednako ukusne kao i one sa jajima, mlekom i drugim mrsnim sastojcima.
Osim što su posne veoma brzo se prave, pa će biti čest izbor već nakon što ih prvi put probate, čak i onda kada nije post.
Potrebno je za koru:
- 1 čaša brašna (200 ml)
- 1 čaša šećera
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 3 supene kašike ulja
- 1 čaša kisele vode
- 2 supene kašike kakaoa
Za sirup:
- 1/4 kg šećera(250 grama)
- 2 dl vode
- vanilin šećer
Za fil:
- 1 l sojinog mleka
- 4 kašike brašna
- 5 kašika gustina
- 9 kašika šećera
- 1 kesica vanil šećera
- 250 g posnog margarina
Za glazuru:
- 150 g čokolade za kuvanje
- 60 g posnog margarina
- malo sojinog mleka
Priprema:
Umutite šećer sa brašnom u koje ste dodali prašak za pecivo. Dodajte ulje, kakao i kiselu vodu i mutite dok ne dobijete lepu kremastu smesu. Zatim to prespite u pleh koji se obložili pek papriom i ispecite koru. U zavisnosti od rerne, na 200 stepeni kora se peče oko pola sata.
Dok se peče kora vi napravite sirup, tako što ćete skuvati šećer, vanilin šećer i vodu. Kuvajte desetak minuta dok se malo ne zgusne. Nakon što se kora ohladi sipajte preko vruć sirup.
Tada dolazi na red priprema krema. U posudi razmutite brašno i gustin sa sojinim mlekom tako da masa bude ređa. Ostatak mleka od 1 litra pomešajte sa šećerom, stavite vanil šećer, a kada mleko provri sipajte gustin i kuvajte fil na srednjoj temperaturi.
Nakon što se fil skoro skroz ohladio dodajte mu omekšali posni margarin i mutute dok se lepo ne sjedini. Nanesite ga zatim na koru, lepo raporedite i ostvite malo da se stegen u frižider.
Zatim se priprema glazura od sojinog mleka, margarina i čokolade koja se otopi na pari. Prelijte kolač i ostavite u frižider. Ovaj kolač je najbolje ostaviti da prenoći, kako bi kora upila dovoljno tečnosti i ne bi bila suva.
Bonus video:
Kako se obući za Novu godinu ako imate preko 50 godina?
Bonus video:
Recept za sremačke salčiće