ispred svog vremena

Za mladolik izgled i čisto lice bez bora: Trik Elizabet Tejlor koji je postao trend tek pola veka kasnije

Decenijama pre nego što je ova tehnika za negu lica postala popularna, slavna oskarovka primenjivala ju je na svoj način i tako održavala kožu lica hidriranom, zdravom i mladolikom

Tajna lepote Elizabet Tejlorfoto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Retku i neverovatnu lepotu Elizabet Tejlor pratila je njena velika ljubav prema šminkanju i kozmetici, pa je legendarna glumica, pored toga što je bila najlepša svog vremena, bila i jedna od negovanijih žena u Holivudu.


Slavna Liz temeljno se bavila negom kože i kose, mislila o svakom detalju i imala složenu rutinu, a malo je poznato da je primenjivala neobičan piling kome je dugovala mladolik izgled i savršeno glatko lice.


Kako je svojevremeno pisao Vogue, Elizabet Tejlor imala je običaj da brije lice kako bi uklonila mrtve ćelije kože i napravila savršeno čisto "platno" za šminkanje.

Danas je ova tehnika poznata kao dermaplaning i podrazumeva dubinsko čišćenje kože zahvaljujući kome koža lica lakše "diše", deluje odmornije, hidriranija je i osvežena.

 

Elizabet Tejlor jedna je od najlepših žena u istorijifoto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Šta je dermaplaning i kako se izvodi?


Dok su u prošlosti žene poput Elizabet Tejlor i Merilin Monro koristile obične brijače, danas za to postoje specijalizovani skalpeli, zahvaljujući kojima je moguće ukloniti i najmekanije i najtanje vlasi. Dermaplaning zapravo deluje kao piling , a ovaj tretman pokazao se vrlo korisnim.


Kako stručnjaci objašnjavaju, zahvaljujući dermaplaningu, koji se uglavnom izvodi jednom mesečno, koža bolje apsorbuje proizvode za negu, a šminka bolje prijanja uz kožu i lice izgleda svežije.

 

Pre svega je ovaj tretman namenjen za čišćenje masne kože koja je sklona aknama i mitiserima, ali može da se prilagodi i normalnoj koži.

 

Prelepa Elizabet Tejlorfoto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Ipak, imajte u vidu s dermaplaningom treba biti na oprezu – ukoliko se ne radi vešto, može doći do zapaljenja kože i crvenila.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Trikovi za lepotu poput holivudskih diva