bez jaja i mleka

I topla i hladna je božanstvena: Brza POSNA PITA Slavice Rokvić od naizgled nespojivih sastojaka

Ako vam nedostaje ideja za posnu prazničnu trpezu, obavezno probajte ovaj interesantan recept za domaću pitu

Slavica Rokvić često deli interesantne i praktične receptefoto: rokvic.slavica/Instagram

Slavica Rokvić, supruga legendarnog i prerano preminulog pevača Marinka Rokvića, odnosno majka pevača Marka i Nikole Rokvića, izvrsna je domaćica i neretko sa svojim pratiocima na Instagramu deli mala remek-dela koja nastaju u njenoj kuhinji.


Slavica rado eksperimentiše i spaja neočekivane sastojke, a pre nekoliko godina je tokom Božićnog posta objavila recept za slasnu domaću pitu s povrćem i – pirinčem.


U pitanju je izdašno i zasitno domaće pecivo od gotovih kora koje se filuje hranljivim i ukusnim nadevom, a idealno je u danima posta jer ne sadrži ni jaja, ni mleko, ni sir...

 

Posna pita s pirinčem i koprivom po receptu Slavice Rokvićfoto: rokvic.slavica/Instagram

Ne zna se da li je lepša topla ili hladna – napisala je Slavica tada. – Upamtite, sve što radite s ljubavlju, mora da uspe!

Posna pita po receptu Slavice Rokvić


Sastojci:

 

  • 500 g tankih kora zapitu
  • 900 krupnog rendanog plavog patlidžana
  • 3 krupno rendane veće šargarepe
  • 2 šake koprive
  • 1 veći sitno seckani praziluk
  • 1 šolja kuvanog pirinča
  • malo ulja i kisele vode

 

Posna pita Slavice Rokvićfoto: rokvic.slavica/Instagram

Priprema

 

  • Na ulju izdinstati praziluk, dodati rendani plavi patlidžan prethodno obaren i oceđen, rendanu šargarepu i prodinstati.

 

Posna pita od dinstanog povrćafoto: rokvic.slavica/Instagram
  • Pri kraju dodati kuvani pirinač, koprivu, biber, so, kurkumu i začine koje volite.

 

Bareni pirinač odličan je dodatak pitama od korafoto: rokvic.slavica/Instagram
  • U tepsiju ređati kore, a svaku prvo premazati uljem i kiselom vodom, pa fil. I tako dok ne potrošite sav materijal.

 

Posna pita Slavice Rokvićfoto: rokvic.slavica/Instagram
  • Na kraju pitu iseći na kockice.
  • Pre pečenja ponovo premazati kiselom vodom i uljem i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni nekih 45 minuta.
  • U toku pečenja premazati još 2-3 puta.

 

Posna pita s pirinčem i koprivom po receptu Slavice Rokvićfoto: rokvic.slavica/Instagram

BONUS VIDEO

Posna čokoladna torta