Ako vam nedostaje ideja za posnu prazničnu trpezu, obavezno probajte ovaj interesantan recept za domaću pitu
Slavica Rokvić, supruga legendarnog i prerano preminulog pevača Marinka Rokvića, odnosno majka pevača Marka i Nikole Rokvića, izvrsna je domaćica i neretko sa svojim pratiocima na Instagramu deli mala remek-dela koja nastaju u njenoj kuhinji.
Slavica rado eksperimentiše i spaja neočekivane sastojke, a pre nekoliko godina je tokom Božićnog posta objavila recept za slasnu domaću pitu s povrćem i – pirinčem.
U pitanju je izdašno i zasitno domaće pecivo od gotovih kora koje se filuje hranljivim i ukusnim nadevom, a idealno je u danima posta jer ne sadrži ni jaja, ni mleko, ni sir...
– Ne zna se da li je lepša topla ili hladna – napisala je Slavica tada. – Upamtite, sve što radite s ljubavlju, mora da uspe!
Posna pita po receptu Slavice Rokvić
Sastojci:
- 500 g tankih kora zapitu
- 900 krupnog rendanog plavog patlidžana
- 3 krupno rendane veće šargarepe
- 2 šake koprive
- 1 veći sitno seckani praziluk
- 1 šolja kuvanog pirinča
- malo ulja i kisele vode
Priprema
- Na ulju izdinstati praziluk, dodati rendani plavi patlidžan prethodno obaren i oceđen, rendanu šargarepu i prodinstati.
- Pri kraju dodati kuvani pirinač, koprivu, biber, so, kurkumu i začine koje volite.
- U tepsiju ređati kore, a svaku prvo premazati uljem i kiselom vodom, pa fil. I tako dok ne potrošite sav materijal.
- Na kraju pitu iseći na kockice.
- Pre pečenja ponovo premazati kiselom vodom i uljem i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni nekih 45 minuta.
- U toku pečenja premazati još 2-3 puta.
BONUS VIDEO
Posna čokoladna torta