supersočan

PIJANI ŠARAN iz rerne kom je nemoguće odoleti: Izdašno POSNO JELO gotovo očas posla (RECEPT)

Tokom Božićnog posta i dok pripremamo posnu gozbu za Svetog Nikolu i Badnji dan, šaran je jedan od omiljenih izbora, a ovo je najjednostavniji način da pripremite ovu ribu

Sočni pečeni šaran sa krompiromfoto: OlegD/Shutterstock

Šaran spada u najpopularnije rečne ribe na našim prostorima, a u pitanju je riba izuzetnog nutritivnog profila.


U 100 g šaran ima 127 kalorija, 17,83 g proteina i 5,6 masti, a odličan je izvor omega-3 masnih kiselina, vitamina D, vitamina iz B kompleksa, selena...


Ove godine, šaran je skuplji nego ranijih godina, a ako želite da se počastite njim u danima praznika, ovo je recept koji ne smete da propustite.

PIJANI ŠARAN iz rerne


Sastojci:

 

  • 1 kg šarana
  • 1 kg krompira
  • 100 ml belog vina
  • 3 čena belog luka
  • grančica ruzmarina
  • so, biber u prahu i u zrnu i majčina dušica po ukusu


Priprema

 

  1. Oljuštite krompir i isecite na kriške.
  2. Sipajte u vino zrno bibera i jednu grančicu ruzmarina.
  3. Šarana dobro očistite, pa zasecite na nekoliko mesta i začinite solju i biberom i u useke ubacite sitno seckan beli luk.
  4. Spustite ribu u podmazan pleh za pečenje, pa oko nje rasporedite začinjen krompir i prelijte uljem. Pospite majčinom dušicom po želji.
  5. Pecite oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, pa prelijte vinom i pecite još 30 minuta.

BONUS VIDEO

Posna salata sa povrćem