Bez pečenice nema potpune i slasne praznične trpeze na dan Božića, a znate li koja vrsta mesa se ne preporučuje?
Kada je u pitanju trpeza za Božić, zna se šta je obavezno i neophodno. Uz upaljenu sveću treba da stoji tradicionalna česnica, a ostatak manje-više zavisi od ukusa porodice.
Na stolu se uglavnom nađe i meso, a među pravoslavnim Srbima opstala je tradicija da se priprema pečenica.
U prošlosti se uglavnom na Tucindan, tj. dva dana pred Božić, ritualno klalo prase za pečenicu, što je ostatak paganskog običaja prinošenje krvne žrtve. Srpska pravoslavna crkva prihvatila je i blagoslovila ovaj stari običaj, uz objašnjenje da posle 40 dana Božićnog posta dobro dođe jaka mrsna hrana.
Koje meso ne sme da se jede za Božić?
Međutim, jedna vrsta mesa teško će se naći u tanjirima. Stari običaj nalaže da se za Božić ne pravi meso živine, pa tako teško da će vam neko u Srbiji na ovaj praznik poslužiti piletinu, ćuretinu ili pačetinu.
Verovalo se, naime, da je pernata živina simbol nazadovanja jer te životinje bacaju zemlju iza sebe.
Zašto se jede prasetina za Božić?
Iako mnogi preferiraju jagnjetinu, u najvećem broju kuća ćete na trpezi zateći svinjetinu.
Čuvena je legenda o tome zašto Srbi za Božić jedu baš prase. U vreme kada su Osmanlije vladale ovim prostorima age i spahije imale su pravo da bilo kad uđu u bilo koju srpsku kuću i zahtevaju da im se pripremi obrok i nahrane i napoje konji.
Kako se to ne bi dešavalo u danima praznika, narod je počeo da priprema prasetinu, i to ispred kuće i ritualno, da se iz daleka vidi koje je meso u pitanju – ono koje je Turcima vera zabranjivala.
BONUS VIDEO
Kako se prave pilav i domaća supa