duboko ukorenjen

Toliko star praznik da ga je prihvatila i Crkva: 5 starih običaja i verovanja koja se vezuju za Tucindan

0

Dva dana pred Božić, u našoj zemlji se obeležava Tucindan, narodni praznik koji je prihvatila i blagoslovila i Crkva

foto: Evgeny Atamanenko/Shutterstock
foto: Evgeny Atamanenko/Shutterstock

Praznik Tucindan nazvan je po običaju da se jagnjad i prasad dan pred Badnji dan tuku krupicama soli ili ušicama od sekire sve dok se ne ošamute, a potom se kolju zbog mesa. U pitanju je običaj koji ima paganske korene i povezan je s prinošenjem žrtve bogovima.


Između ostalog zbog toga što se, nakon šest nedelja posta i zime, obično u januaru okrećemo jačoj hrani, Crkva je vremenom prihvatila i blagoslovila ovaj praznik.


Najpoznatiji običaji za Tucindan

 

  • Kao i za svaki važan datum, ovaj dan prate brojni običaji, a najpoznatiji je onaj da se izbegava bilo kakvo udaranje dece jer će u tom slučaju dobiti čireve na mestima udarca, a biće nevaljala tokom cele godine. Veruje se da onaj koji je ipak udaren treba da izgovori "Čiri, miri da imaš dvadesetčetiri".
  • Na Tucindan se započinju pripreme domaćinstva za proslavu Badnjeg dana i Božića, što znači da se kuća čisti, a namirnice za praznične trpeze uveliko spremaju.
  • Za Tucindan se vezuju i verovanja u vezi s dugovima — ako ste nekome ostali dužni, obavezno to izmirite na ovaj praznik, kako ne biste "vukli" račune i pozajmice do sledećeg Božića.
  • U našem narodu postoji verovanje da se na Tucindan ništa ne daje drugima i ne iznosi iz kuće jer će onda cele godine domaćinstvo samo gubiti umesto da stiče.
  • Ako spremate božićnu pečenicu, odaberite najlepše praseće ili jagnjeće meso. U retkim slučajevima pripremaju se kokoška ili ćurka, a veruje se da je veoma važno da životinja bude bela i da nema nikakve belege na telu.

 

 

makonda-tracker