hrišćanstvo

Poštujete li običaje na pravi način? Voždovački sveštenik otkriva u čemu grešimo kada su veliki praznici u pitanju

0

Otac Grigorije Marković  ističe da je uzaludno poštovati tradiciju ukoliko je ona samo površinski, bez istinske hrišćanske vrednosti.

foto: Cherries/Shutterstock
foto: Cherries/Shutterstock

Sveštenik Voždovačke crkve - otac Gligorije Marković ovog jutra, tačno na Božić govorio je kako se treba ponašati za praznike, kako se poštuju običaju, ali i odnosu vernika prema hriščanstvu. 

 

Čovek ima potrebu da odvoji sveto i svetovno, a hrišćanstvo nema tu podelu. Kad razmišljamo o strahovima, stalno se javljaju strahovi. Javljaju se zbog priliva informacija i zbog susreta sa nepoznatim — rekao je sveštenik Gligorije Marković za Kurir televiziju  i dodao je glavni motiv hriščanstva sloboda.

 

Sloboda nam je data kao izvor našeg postojanja iznutra. Ne treba niko da nas zove na odgovornost, mi to moramo sami da osećamo — kaže sveštenik Voždovačke crkve.

 

Badnje veče, Božić, Srpska pita, Pšenica
foto: Dejan82/Shutterstock

Otac Grigorije ističe da je uzaludno poštovati tradiciju ukoliko je ona samo površinski, bez istinske hrišćanske vrednosti.

 

Da bi se preuzele stare navike, dobri običaji koje imamo, i logiku života, sve to treba da se osmišljava sopstvenim trudom. To da li ćemo imati dekoraciju na stolu ili da li ćemo napraviti lepu česnicu deo je, možemo reći, scenografije, ako nema onoga šta prati to. A treba da prati poruku - mir, slogu, sreću, praštanje, saznanje da čovek nije sam — rekao je i otkrio na koji način treba posmatrati hrišćanstvo.

 

Badnje veče, Božić
foto: Shutterstock/Yulia Grigoryeva

Hrišćanstvo nije metodologija kojom čovek prepravlja samo sebe. To je način života u kome je svima dobro —zaključio je otac Marković

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker