za vegane

Recept za crveno sočivo sa povrćem: Ukusan obrok sa velikom dozom vitamina

Sočivo spada u veoma zdrave namirnice, a ovaj recept je omiljen među veganima.     

Recept za crveno sočivo sa povrćem foto: Shutterstock / Roman_Garcia

Crveno sočivo sa povrćem je jedan od recepata koji je veoma čest u veganskoj kulturi, a sprema se po principu svega po malo. 

 

Sočivo inače spada u mahunarke, a poznato je po tome što ima dosta vitamina. 

 

SASTOJCI 

 

  • crveno sočivo - oko 150 grama
  • crni luk - jedna glavica 
  • beli luk - tri čena
  • šargarepa - 1 - 2 komada
  • crvena paprika - jedna komad
  • tikvica - jedan komad
  • paradajz pelat - jedna konzerva
  • maslinovo ulje - jedna kašika 
  • vegeta - jedna kašika 
  • slatka mlevena paprika - jedna kašika 
  • kim - jedna kašika 

 

 

PRIPREMA

 

Za početak izdinstajte iseckani crni luk na maslinovom ulju, a onda dodajte i iseckani beli luk.

 

Isecite i šargarepu, pa dodajte i nju i onda poklopoite. A onda dodajte i iseckanu crvenu papriku i tikvicu iseckanu na kolutiće.

 

Lepo promešajte poklopite i ostavite nekih 20-ak minuta da se prodinsta. Tajna je da se dinsta što više kako bi se sve sastojci lepo osetili u ukusu.

 

Sad dodajte i konzervu paradajz pelata, a zuz to kao začine vegete, slatku mlevenu papriku i kim. Pustite da se kuva još nekih 10-ak minuta.

 

A posle toga dodajte i glavni sastojak  - crveno sočivo i duplo više vode od sočiva, a onda ostavite da se kuva još 20-ak minuta..

 

I to je to! 

 

Bonus video: