Bez obzira na to pokušavate li da smršate ili samo želite zdravo i zasitno jelo koje prenosi duh Grčke i Mediterana, ova jela morate probati
Mediteranska dijeta jedna je od najpopularnijih na svetu, a brojna naučna istraživanja dokazala su njenu efikasnost i prednosti po zdravlje.
Njene tajne su raznovrsnost i uravnoteženost, dve ključne strategije za zdravo mršavljenje, ali to je samo deo priče o mediteranskom načinu ishrane.
– Mediteranska dijeta se smatra zdravom jer naglašava neprerađene namirnice s mnogo hranljivih materija i ograničava prerađenu i rafinisanu hranu, koja je često bogata nezdravim mastima, dodatim šećerima i solju – kaže Trista Best, registrovana dijetetičarka u kompaniji Balance One Supplements.
U skladu s tim, bili na dijeti ili ne, mediteranski način ishrane je pametan izbor za očuvanje zdravlja, a evo nekoliko ideja šta biste mogli da pripremite za ručak po njenim principima.
3 ideje za ručak na mediteranskoj dijeti
Brijam – grčki složenac od povrća
Sastojci:
- 4 krompira
- 2 tikvice
- 2 paradajza
- 2 glavice crnog luka
- 2 plava patlidžana
- 2 kašike pasiranog paradajza
- maslinovo ulje po potrebi
- 2 dl vode
- 5 čenova belog luka
- peršun po ukusu
- masline po ukusu
- so i biber po ukusu
Priprema
- Isecite sve povrće na tanke kriške, a čenove belog luka na četvrtine.
- Potom sipajte maslinovo ulje u duboku posudu za pečenje, pa ređajte najpre krompir, pa crni luk, pa patlidžan, pa tikvice, s ti što pazite da sipate so i biber posle svakog sloja.
- Zatim pospite seckanim čenovima belog luka, maslinama i peršunom.
- Preko toga nalijte vodu, u kojoj ste prethodno razmutili pasirani paradajz.
- Zatim oblijno prelijte maslinovim uljem i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Fakes – grčka čorba od sočiva
Sastojci:
- 300 g sočiva
- 2 kašike suvog začina
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 2 rendana paradajza
- 2 kašike sirćeta
- 1 kašičica šećera
- 1 šargarepa srednje veličine
- 1 kašika paradajz paste
- 1 lovorov list
- ½ šoljice maslinovog ulja
- so, biber i origano po ukusu
- voda po potrebi
Priprema
- Dobro oprano sočivo stavite u hladnu vodu, pa kuvajte posle ključanja oko 10 minuta da bi mu omekšala ljuska i da bi se izgubili sastojci koji mogu da izazovu nadimanje. Potom ga procedite i sklonite sa strane.
- Sipajte u šerpu četvrtinu šoljice maslinovog ulja, pa dodajte sitno seckani crni i beli luk, rendanu šargarepu i to dinstajte nekoliko minuta. Potom ubacite paradajz pastu i propržite kratko dok ne pusti aromu.
- Zatim vratite u šerpu sočivo, pa dodajte i rendan paradajz, suvi začin, kašičicu šećera i lovorov list.
- Preko toga nalijte vodu, tek toliko da pokrije sve sastojke, pa kuvajte na srednjoj vatri oko 40 minuta. Dodajte vodu po potrebi tokom kuvanja.
- Pred kraj, kad opna sočiva napukne, sipajte ostatak maslinovog ulja, so, biber i origano i dobro promešajte drvenom varjačom, a zatim sipajte i sirće, pa opet promešajte i stavite da se krčka minut.
Integralni pirinač s povrćem
Sastojci:
- 1 šolja integralnog smeđeg pirinča
- 1 šolja sitno seckane crvene paprike
- 1 šolja sitno seckanog mladog luka
- 1 šolja žutog kukuruza
- 1 čen belog luka
- pola šolje iseckanog korijandera
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašičica mlevene paprike
- so i biber po ukusu
Priprema
- Stavite vodu da proključa, pa ubacite pirinač, pa pustite da se kuva 40 minuta na niskoj temperaturi, odnosno dok ne omekne.
- Dok se kuva pirinač, spremite povrće, a počnite tako što ćete zagrejati ulje u tiganju.
- Potom sitno seckan beli luk propržite koji minut, ali sklonite pre nego što poprimi tamniju boju, pa smanjite temperaturu na srednju ili tihu i ubacite preko belog luka crni luk, papriku i kukuruz.
- Pržite nekoliko minuta, pa ubacite i kuvani pirinač koji ste prethodno procedili i mlevenu papriku i dobro promešajte.
- Začinite solju i biberom, pa dinstajte još minut do dva.
- Ovako pripremljen ručak možete da držite u frižideru i do tri dana i zadržaće svežinu.
BONUS VIDEO
Dijeta sa jajima