Paleo dijeta jedna je od najpopularnijih na svetu, a čak i ako se ne hranite po njenim principima – paleo recepti su nešto što svako treba da proba!
Krofne iz rerne, za koje se ne koriste belo pšenično brašno i šećer, spadaju u omiljene kulinarske trendove na društvenim mrežama proteklih godina. Recepata za domaće krofne koje se ne prže u dubokom ulju je mnogo, a teško da ćete naći popularnije i ukusnije od slasnih paleo krofnica.
Smesa potrebna za ove sočne krofnice pravi se očas posla, a najvažnije je da postignete konzistenciju testa od kog možete oblikovati loptice, ali je i dalje veoma mekano.
Da bi vam krofne bile posebno vazdušaste, preporučuje se da se sastojci umute uz pomoć miksera, najpre na velikoj brzini, a posle dodavanja kokosovog brašna i mlevenih badema sporijim mućenjem. Ali čak i ako odlučite mutite žicom, sigurno će vas oduševiti rezultat!
Paleo krofne bez brašna i šećera
Sastojci:
- 2 cela jajeta
- 180 g krem-sira
- 80 g kokosovog brašna
- 80 g bademovog brašna (samleven blanširani badem)
- 1 kesica praška za pecivo
- 10 g eritritola (možete zameniti šećerom ako želite i ako niste na paleo dijeti)
- (opciono) 1 kašičica ekstrakta vanile
- rendana kora jednog limuna
- prstohvat soli
- ulje po potrebi (najbolje otopljeno kokosovo ulje)
Priprema
- Zagrejte rernu na 180 stepeni, a pleh za pečenje obložite pek-papirom.
- U dubljoj činiji pomešajte umućena jaja sa krem-sirom i rendanom korom limuna, pa ubacite eritritol. Ako smete da konzumirate šećer i želite da iskoristite njega, dovoljna je jedna puna kašika. Mešajte sve dok ne dobijete finu, glatku smesu.
- Dodajte kokosovo i bademovo brašno, kesicu praška za pecivo i malo soli, pa sve dobro promešajte. U slučaju da je testo premekano, slobodno dodajte još malo bademovog brašna, odnosno mlevenih badema. Ostavite da odstoji 15 minuta.
- Sipajte ulje u čašu, pa umočite kašiku u njega i tom kašikom vadite male količine smese. Oblikujte loptice i ređajte ih po plehu. Pazite da ne budu preblizu jedna drugoj kako se ne bi zalepile prilikom pečenja.
- Pecite 15-20 minuta, dok ne dobiju lepu zlatnožutu nijansu.
- Kad se krofnice prohlade, po želi ih pospite šećerom u prahu ili prelijte po želji, a najlepše su topljenom crnom čokoladom.
BONUS VIDEO
Krofne sa rupom na sredini