Omiljeno slavsko jelo sarma može se napraviti na mnogo načina, ali samo je jedan, onaj pravi, starinski, koji vraća u detinjstvo
Kako se bliži vreme slava tako sve domaćice počinju da razmišljaju o pripremi ukusnih pikanterija pred kojima gostima zastaje dah. Ipak, ima i onih jela koja se tradicionalno, već godinama nalaze na slavskoj trpezi, a jedno od njih svakako je ta veličanstvena sarma.
Gotovo svaka domaćica ima neki svoj tajni recept za ovo ukusno jelo, ali mi vam danas donosimo jedan recept, koji se godinama prenosi s kolena na koleno i koji će i vas sigurno oduševiti.
U receptu se nalazi i jedan dodatak, treća vrsta mesa, koja smesi daje poseban ukus koji se ne zaboravlja.
Sastojci:
- 500 g svinjskog mesa
- 250 g goveđeg mesa
- 350 g telećeg mlevenog mesa
- 200 g suvih svinjskih rebara
- 150 g suve slanine
- 150 g svinjske masti
- 50 g pirinča
- 2 kg kiselog kupusa
- 2 lista lorbera
- jaje
- kašika brašna
- glavica crnog luka
- kašičica aleve paprike
- malo bibera
- so
Priprema:
Uzeti glavice kupusa i potopiti ih u vodu da malo izađe so iz njih. Potom skidati jedan po jedan list, nožem odseći deblja rebra sa njih i dobro ih oprati u hladnoj vodi.
Zatim u šerpu staviti 100g masti, mleveno meso i iseckan luk i to dobro propržiti. Kad je meso na pola dodati pirinač i začine, a zatim i jaje (smesi će dati poseban ukus i kremastu teksturu) i so po ukusu, pa dinstati još 10 minuta.
U veću šerpu poređati na dno nekoliko listova kupusa. Uvijati sarme tako što ćete list kupusa staviti na dlan, a u sredinu fil, pa saviti spoljne strane na unutra, a onda urolati. Lepo uviti krajeve da se ne razmota tokom kuvanja i posle vađenja.
Sarme ređati u šerpu, jednu pored druge, u nekoliko redova. Suvo meso i slaninu oprati u vreloj vodi, iseći na parčad, pa staviti između redova sarmi. Dodati 5-6 zrna bibera i 2 lista lorbera. Preliti sarmu hladnom vodom i kuvati na tihoj vatri oko 3-4 sata.
U tiganju napraviti zapršku od 50g masti, kašike brašna i jedne kašičice aleve paprike, preliti njome sarmu, poklopiti šerpu i ostaviti da vri još oko pola sata.
Bonus video:
Recept za najukusniju sarmu