njami

Tajna je u OVOME: Sarme po receptu Suzane Mančić koje ćete obožavati

1

Voditeljka Suzana Mančić je veliki gurman.

Suzana Mančić je poznata kao veliki gurman.
Suzana Mančić je poznata kao veliki gurman.foto: Milan Maricic/ATAImages

Voditeljka Suzana Mančić je uvek privlažila pažnju javnosti što zbog svog izgleda i šarma, što zbog privatnog života koji nikada nije preterano skrivala.

 

Ona je nedavno priznala kako je počela da praktikuje keto dijetu, jer je na vagi ugledala 89 kilograma te nam je otkrila u kojem povrću je tajna ako želite da smršate.

 

Ipak, kako je iza nas praznični period, a Suzana Mančić je poznata kao veliki gurman, ovom prilikom vam otkrivamo na koji način voditeljka priprema sarme. 

Kao što je nekoliko puta istakla, kulinarske tajne je savladala zahvaljujući majci Veri, koja je poreklom Mađarica, pa su njena jela uvek bila posebna. Ona je uvek pripremala jela na masti, a kako je istakla, mama Vera je veoma rano izbacila zapršku iz pripreme svakodnevnih jela.

 

Suzanin otac Aleksandar se tome protivio, ali je Vera bila nepokolebljiva. 

 

–Tata je protestovao danima, ali je mama bila neumoljiva, nema više zaprške i morali smo da se naviknemo. U našoj kući poštovala se tradicija, za svaki praznik pravila se obavezno ruska salata i to od sedam sastojaka, pa bi to na kraju ispalo sedam kilograma – rekla je jednom prilikom Suzana za domaće medije.

Sarma
foto: Shutterstock/freeskyline

Naravno, kao i kod većine prodica, počasno mesto na trpezi je imala sarma.

 

– Od mame sam teoriju savladala fenomenalno, a u praksi sam kao najgori đak u školi - "Sedi, jedan", jer mi ne polazi za rukom da ih idealno savijem, a čitav štos je u tome, da budu malecke, lepo uvijene i poređane u šerpu – kaže Suzana.

 

Ona smatra da je tajna dobre sarme u izbalansiranom odnosu pirinča i mlevenog mesa, koje mora da bude mešano, juneće i svinjsko, sa dosta bibera.

– Dve glavice crnog luka propržim na masti, dodam 600 grama mlevenog mesa i beli luk, koji obavezno stavljam u svako jelo. Može da se narenda i jedna šargarepa, a kad to bude gotovo, dodam pirinač i krećem da ih zavijam. Mislim da je čitava caka baš u savijanju, da one budu jednake veličine. Ne volim velike sarme, ubijaju mi apetit, moraju da budu male i ukusne, dobro uvijene – kaže Suzana.

 

Kako ona otkriva, kada poređa sarme u šerpu, doda vodu, nekada doda ceo paradajz ili papriku, stavi na laganu vatri i krčka makar tri sata.

 

Takođe volim da je na kraju zapečem u rerni, pokrivenu preostalim listovima kupusa. I za razliku od ljubavi koja ne može da se podgreva, sarma je sutradan još bolja. A i posna sarma, spremljena na ulju, bez mesa, je izuzetno ukusna. Na propržen luk dodam pirinač da se još malo uprži, narendanu šargarepu, suvo grožđe, seckane ili mlevene orahe – otkriva Suzana.

 

makonda-tracker