Sezona slava je počela, a ovo su 3 najukusnije salate u kojima se uživa svim čulima
Gotovo neizostavan meni svake slavske trpeze čine salate koje svojim savršenim ukusom upotpunjavaju ostala jela. One odlično idu i uz meso i uz peciva, a osim mimoze i ruske ima još salata koje se brzo mogu spremiti, a ukusom nadmašuju ove dve slavske kraljice.
Ukoliko i vi želite da ove godine promenite malo meni, možda je najbolje krenuti od salata, a mi vam donosimo ideju za tri nove, koje će se gostima sigurno dopasti.
Postupak pripreme je jednostavan, brzo se prave, a ukus je takav da će vam svi tražiti recept za njih.
Salata od pečenih crvenih paprika
Sastojci:
- 6 pečenih crvenih paprika
- čaša pavlake
- 100 g majoneza
- 200 g rendanog kačkavalja
- 200 g šunke
- malo soli
Priprema:
Pečenu papriku iseckati i ukloniti semenke. u paprike dodati pavlaku, a zatim redom majonez, šunku i kačkavalj. Sve dobro pomešati. posoliti po ukusu. dekorisati po želji i ohladiti pre služenja.
Susam salata
Sastojci:
- 500 g sitnog sira
- 100 g susama, ili po ukusu
- 130 g kukuruza šećerca, mariniranog ( to je ona najmanja konzerva )
- 3 – 5 kiselih krastavčića zavisi od veličine
- 100 g šunke, šunkarice ili nečeg sličnog
- 1 puna kašika pavlake ( može i više )
- 50 g majoneza
- so i biber po ukusu
Priprema:
Susam ispržiti, ali pazite da ga ne prepečete, jer će biti gorak. Sir, krastavce, šunku i kukuruz staviti u posudu, pa sve izmešati. Posoliti i pobiberiti, dodati pavlaku i majonez pa sve dobro promešati. Na kraju dodati ohlađen susam i sve sjediniti. Susam salatu možete poslužiti odmah, a ako to nije slučaj pokriti je alu folijom i držati u frižideru do služenja.
Kremasta salata sa šunkom, prazilukom i krem sirom
Sastojci:
- 100 g šunke
- 100 g trapista
- 250 g krem sira
- 1 praziluk
Priprema:
Šunku i praziluk iseckajte na sitno, a sir izrendajte. Pomešajte sve sastojke i dobro izmešajte.
Bonus video:
Lažne mini pite od praziluka