važno je

Vakcina protiv čestog uzročnika više tipova RAKA je u Srbiji BESPLATNA: Ko sve i kada može (i treba) da je primi?

Već neko vreme postoji vakcija protiv virusa koji dovodi do razvoja više vrsta kancera, a od prošle godine se u našoj zemlji ona može primiti besplatno

hpv virus može da dovede do nastanka kancerafoto: BlurryMe/Shutterstock

Vakcina protiv HPV-a, koji je uzročnik više tipova raka, uvedena je kao preporučena u naše protokole 2018. godine, a od prošle godine besplatna je za dečake i devojčice uzrasta od 9 do 19 godina, kaže dr Branko Vujković.


Jedina prava preventivna mera protiv humanog papiloma virusa (HPV) koji je uzročnik raka grlića materice, materice, vagine, vulve, penisa i anusa je imunizacija vakcinom "GARDASIL 9" – naglašava za RT Blakan direktor Zavoda za javno zdravlje Šabac dr Branko Vujković.


HPV je uzročnik tihe pandemije karcinoma grlića materice, ali i čest uzročnik drugih malignih bolesti i kod muškaraca i kod žena. Primanjem vakcine "GARDASIL 9", koja je u ovom momentu najbolja zaštita na svetu protiv ovih opakih bolesti, spasavamo život naših najmilijih, i garantujemo im zdraviju budućnost – ističe Vujković.

 

Naša zemlja se, nažalost, nalazi na neslavnom petom mestu u Evropi po broju žena obolelih od raka grlića materice, čiji je uzročnik u više od 90 odsto slučajeva HPV. U ovo vreme prošle godine, Zavod za javno zdravlje Šabac počeo je dva važna posla - vakcinaciju protiv HPV-a, i nešto kasnije PCR dijagnostiku i tipizaciju 15 sojeva ovog virusa. Naime, u molekularnoj laboratoriji zavoda radi se detekcija virusa i genotipizacija visokorizičnih sojeva koji su uzročnici raka.

 

HPV virus je potvrđeni uzročnik karcinoma grlića materice za koji je siguran način prevencije vakcina protiv ovog virusa.foto: Mikhaylovskiy/Shutterstock

Do sada smo aplikovali blizu 3.000 doza HPV vakcina, kompletno je vakcinisano oko 4 odsto ciljne populacije devojčica i dečaka od 9 do 19 godina u Mačvanskom okrugu, potpuno besplatno - o trošku RFZO – kaže dr Vujković, dodajući:


Ovo je tek početak, a brojke moraju biti mnogo bolje da bismo prekinuli zarazu, i sprečili nastanak maligne bolesti. Svetska zdarvstvena organizacija je posatvila cilj da se do 2030. godine ovaj kancer globalno pobedi.

 

Vakcina protiv HPV uvedena je kao preporučena u naše protokole 2018. godine, a od prošle godine besplatna je za dečake i devojčice uzrasta od 9 do 19 godina.

 

–  Naravno, što se ranije vakciniše, imunološki odgovor je bolji i zaštita je veća – ukazuje Vujković.

 

BONUS VIDEO

Doktor Igor Jeremić izneo alarmantne podatke: Rak materice se danas razvija 10 puta brže nego nekad