Decenijama se spremalo na celom Balkanu, a danas je nepravedno zapostavljeno
Papazjana je izuzetno ukusno jelo od mesa i povrća, koje su naše bake u prošlosti često spremale svoijm ukućanima. Veoma je ukusno i zastitno, pa je bilo idealno i za porodice u kojima ima puno članova.
Ovo jelo je turskog je porekla. Ljubitelji mesa su naprosto zaljubljeni u ovo jelo, a ako ga spremite po ovom receptu ova ljubav će se poširiti i na vaše ukućane.
Naziv papazjanija potiče iz persijskog jezika i znači čorbasto jelo od mesa i raznih vrsta povrća.
Potrebno je:
- 1 kg govedine
- 300 g šargarepe
- 100 g korena peršun
- 150 g svežeg celera
- 500 g prokelja
- 100 g paštrnaka
- 300 g krompira
- 500 g manjih glavica crnog luka
- 50 g masti
- 1 dcl sirćeta ili vina
- voda
- 4 čena belog luka
- 2 lovorova lista
- so i biber u zrnu
Priprema:
Ono što je najvažnije jeste da povrće bude sveže i da ga pre pripreme dobro operete. Zatim ga očistiti i iseći na rezance, A prokelj i krompir na deblje kolutove.
U vatrostalnu posudu staviti malo masti, da prekrije dno, zatim meso, koje je prethodno usojeni, pa iseckano povrće i na kraju cele glavice crnog luka.
Preko stavimo začine, ne moraju samo ovi sa spisaka, već sve ono što volite. Zalijemo belim vinom i pokrijemo. Ostavimo da se kuva na tihoj vatri 2 do 3 sata.
Nakon toga otkriti kako bi se malo zapeklo i služiti uz svežu salatu.
Bonus video:
Recept za pitu i palačinke