Lagana i brza domaća torta koja se pravi od jedne smese vrlo je praktična, a o ukusu ne vredi pričati – ko je jednom proba, pamti je zauvek
Jugoslovenska kuhinja imala je mnogo fenomenalnih torti i kolača, a jedna od omiljenih poslastica na ovim prostorima bila je popularna pesak torta.
U pitanju je slatkiš za koji se pravi jedna smesa, a potom se ona deli na tri dela i uz dodatak nekoliko sastojaka dobijate kremaste i ukusne slojeve.
Po želji je možete, ali ne morate ukrasiti šlagom, a svakako će biti božanstvena!
Sastojci:
- 1 litar mleka
- 200 g mlevenog keksa
- 250 g margarina
- 300 grama šećera
- 4 kesice pudinga od vanile
- 200 g kokosovog brašna
- 200 g mlevenih oraha
- 100 grama šlaga
- 200 ml mleka
Priprema
- Sipajte u malo vode prah iz kesica za puding i dobro razmutite. Stavite litar mleka da se kuva sa 300 grama šećera, pa kad proključa, sklonite i u to umešajte razmućeni prah za puding. Vratite na ringlu i kuvajte na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje.
- U jednoj dubljoj činiji penasto umutite mikserom 250 g margarina, pa postepeno dodajte ohlađen puding, uz mešanje.
- Tu smesu podelite na tri jednaka dela.
- U prvi deo dodajte mleveni keks, u drugi deo dodati 200 g kokosovog brašna, a u treći 200 g mlevenih oraha.
- Obložite kalup za pečenje pek-papirom, pa sipajte deo s keksom i ravnomerno ga rasporedite špatulom i stavite sve u frižider.
- Posle nekog vremena nanesite deo s kokosovim brašnom, pa preko toga i deo s mlevenim orasima. Vratite u frižider da se stegne.
- Nakon nekoliko sati (ili, još bolje, sutradan), umutite 100 grama šlag kreme sa 200 ml mleka i time ukrasite celu tortu.
BONUS VIDEO
Napoleon torta
( Glossy )